Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький взяв участь у Круглому столі про мовні квоти на телебаченні

Комітет
07 грудня 2018, 17:00


Ми прагнемо того, щоб на загальноукраїнських каналах до 90% мовлення було українською» - заявив Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

«Чому я говорю про 90% - тому що в Україні є багато нацменшин, і їхні права, безумовно, мають бути захищені. Як виходить україномовна програма на польському телебаченні, так і у нас могла б виходити польська, угорська чи румунська програма. І 10% для цього, як мені здається, було б цілком достатньо», - сказав Микола Княжицький.

Він зазначив, що чинним складом парламенту ухвалена низка ініціатив, які підтримують український медіа-продукт. Це збільшення квот на телебаченні та радіо, Закон про підтримку кінематографії, заборона демонстрації фільмів і серіалів, виготовлених в РФ після 2014 року та пропагуючих її армію. Спочатку це викликало критику представників медіа-груп. Проте такі рішення дали поштовх для розвитку української медіа-індустрії.

«Звичайно, є  багато перекосів. Але ми бачимо що український медіа простір за останні роки став дійсно українським», - сказав Микола Княжицький.

Він також проінформував, що в Комітеті з питань культури і духовності триває робота над підготовкою до другого читання Закону про функціонування державної мови.

Нагадаємо, у травні 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект № 5313 щодо мовних квот на телебаченні, авторами якого були Микола Княжицький, Вікторія Сюмар, Ігор Васюник, Микола Кадикал («Народний фронт»), Олена Кондратюк («Батьківщина») та Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»).

З 13 жовтня поточного року для загальнонаціональних і регіональних телекомпаній частка україномовного контенту має становити не менше, ніж 75%.  Для місцевих телерадіокомпаній  така квота становить 60%.