В Україні постать Вінценза є поки що незнаною, але дуже важливою

Комітет
24 листопада 2018, 13:16

24 листопада у Кракові розпочалася конференція «Вінценз. Діалог-Карпати-Середня Європа» з нагоди 130-річчя  з дня народження польського філософа

Захід проходить в Міжнародному Центрі культури. Конференцію відкрили заступник директора Центру Лукаш Галусек та Голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький.

«Таких справжніх інтелектуалів, яким моральні цінності були важливіші від сили не так багато. Тому ми маємо пам’ятати і брати за приклад  тих людей, які дивилися на світ з любов’ю, а не з ненавистю. З моральної точки зору для мене Вінценз є одним з  найцікавіших європейських гуманітаріїв», - сказав народний депутат.

Під час конференції він презентував вінцензівські проекти які реалізуються в Україні.

«Вінценз був патріотом Польщі, але й з великою любов’ю ставився до України. Саме тому та активність, яку ми проводимо в Карпатах носить ім’я йього філософа. Ми хочемо створити платформу для міжкультурного спілкування між українцями, поляками, євреями, румунами – між представниками тих народів які живуть і на польській, і на українській землі, в тій нашій спільній часині Європи», - сказав Микола Княжицький.

У 2018-2020 роках у Криворівні, на творчій батьківщині письменника, буде створений Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценца, який через свою діяльність буде продовжувати поширювати ідеї, сповідувані філософом. В рамках Центру буде відкрито перший сучасний оповісний музей в Україні, присвячений культурним та історичним традиціям гуцульського регіону та послу усього регіону - Станіславу Вінценцу. Основою музейної виставки сучасні мультимедійні технології, об'єднані з історичними експонатами, архівними фотографіями та аудіовізуальними матеріалами з різних часів. Над проектом працюють Павел Коваль – доктор наук, автор Музею Варшавського повстання – головний редактор Концепції; Ян Хороший – доктор наук, викладач Вроцлавського Університету; Мирослава Олдаковська-Куфель – професор Люблінського Університету, біограф С.Вінценза; Богуміла Бердиховська – експерт з польсько-українського діалогу, журналіст. Проект реалізовується за підтримки Українського культурного фонду.

Триває робота над сценарієм художнього фільму про Станіслава Вінценза  Над сценарієм працюють українські сценаристи Наталія Ворожбит і Максим Курочкін. Наступного року планується виробництво стрічки.

Крім того створено українську версію виставки про Станіслава Вінценза – «Діалог про долю і душу». Автор - доктор наук Ян Анджей Хороший. Вперше виставку було презентовано в листопаді в українському парламенті.  В урочистому відкритті взяли участь народний депутат України, Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, Віце-маршалок Сейму Республіки Польща пані Беата Мазурек, Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі Ян Пєкло та автор виставки Ян Хороший.

Після презентації у Верховній Раді виставку буде показано по Україні. В грудні її буде відкрито в Івано-Франківську. На постійній основі виставка «Діалог про долю і душу» буде експонуватиметься в с. Криворівня Верховинського району.

На Верховинщині влітку цього року також пройшла Міжнародна Конференція «Коло Вінценза: Майбутнє Карпат» в рамках Першого міжнародного форуму країн Центральної та Східної Європи «Via Carpatia».

Вперше у маленьке високогірне селище приїхали політичні та громадські лідери України та інших країн Східної Європи для обговорення проблем розвитку регіону та європейського курсу України. Конференція була пов’язана з постаттю Вінценза, оскільки його ідеї пропагують єднання народів. Конференцію планується проводити щорічно. Засновано українську недержавну премію імені Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів». Першим Лауреатом премії 2018 року став член-засновник Української Гельсінської групи, організатор амністерського руху в Україні, віце-ректор Українського Католицького Університету у Львові Мирослав Маринович. Лауреата наступної премії буде визначено влітку 2019 року під час наступної конференції.