Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо збереження пам’яток культурної спадщини, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО»

Комітет
19 червня 2018, 11:00

 


Парламент у другому читанні розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) №1553.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький нагадав, що законопроект було прийнято у першому читанні за основу 29 березня 2016 року. З того часу Комітетом була проведена ґрунтовна робота над текстом законопроекту.

У своїй доповіді він повідомив, що в результаті доопрацювання враховано левову частку пропозицій та правок. До другого читання було подано 103 пропозиції, з них 87 було враховано повністю або частково, 16 - відхилено. Більшість пропозицій і поправок враховано в редакції Комітету. Багато положень проекту Комітету вирішив оформити у вигляді окремого розділу «Особливості охорони об’єктів всесвітньої спадщини». Згідно з проектом, об’єкт всесвітньої спадщини має правовий статус пам’ятки національного значення і охороняється за допомогою всіх механізмів, передбачених цим законом. Водночас, існують певні особливості охорони об’єктів всесвітньої спадщини, що випливають з Конвенції про охорону всесвітньої культурної спадщини і природної спадщини.

За результатами голосування законопроект 232 голосами прийнято в другому читанні та в цілому.

Проект Закону зареєстровано за №1553.