Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький взяв участь у відкритті виставки «Народи, об’єднані історією: Коріатовичі на Поділлі», присвяченій історії Поділля у період правління князів Коріатовичів

Комітет
23 квітня 2018, 16:30

 

У рамках проекту Інституту історії Литви, Інституту історії України НАН України та Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника у п’ятницю в одному з виставкових залів Старої фортеці було відкрито нову експозицію «Народи, об’єднані історією: Коріатовичі на Поділлі». Як повідомили у міськраді, виставка, організована за кошти уряду Литовської Республіки, АТ «Kauno tiltai» та громадської організації «Форум діалогу та співробітництва імені Єжи Ґедройця», ознайомлює відвідувачів музею-заповідника з історією Поділля у період правління князів Коріатовичів (середина – друга половина ХІV ст.).


          «Народи, об‘єднані історією: Коріатовичі на Поділлі» - чудова виставка, яку ми з послом Литви і депутатами Литовського Сейму відкрили сьогодні у Кам‘янці - Подільському. Наша спільна держава була справжнім прообразом сучасного Європейського Союзу, де верховенство права забезпечувало рівність і справедливість. Дякую Голові Верховної Ради Андрію Парубію і Голові Сейму Вікторасу Пранцкетісу за патронат і підтримку» - наголосив
Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький

 

Представлені експонати, а це макет замку 1494 року, середньовічні обладунки, виставкові стенди, археологічний матеріал представляють собою не просто проект, а масштабну науково-дослідницьку роботу, до якої долучилися не лише кам’янецькі історики та науковці, але й фахівці Києва, Львова, Жовкви. На відкриття виставки завітала литовська делегація на чолі з надзвичайним і повноважним послом Литви в Україні Марюсом Януконісом. У своєму вітальному слові Марюс Януконіс зазначив: Кам’янець – це місто, яке цінує свою історію, що дуже пов’язана з Литвою: «Дуже важливо, щоб історія була «живою». І ця виставка допомагає тому, щоб історія оживала. Кам’янець-Подільський щороку притягує таку велику кількість туристів, а тому надзвичайно важливо і приємно, що відкриття виставки співпало з відкриттям туристичного сезону. Вона – дуже символічна, адже литовці і українці могли б рухатися в європейське майбутнє разом».

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький подякував присутнім за ініціювання заходу та запевнив, що Комітет готовий і надалі сприяти реалізації культурно-історичних проектів.