Заява Комітету щодо необхідності збереження колекції Музею трипільської культури "Прадавня Аратта - Україна" в с. Трипілля на Київщині

26 липня 2012, 11:37

ЗАЯВА КОМІТЕТУ 
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ КУЛЬТУРИ І ДУХОВНОСТІ
щодо необхідності збереження колекції Музею трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в с. Трипілля на Київщині
 

            21 липня в с. Трипілля на Київщині припинив свою роботу приватний музей «Прадавня Аратта – Україна». Це відбулося внаслідок продажу будівель музею одним із його співзасновників.

Приватний історико-археологічний Музей трипільської культури існує сім років, і знаходиться поблизу місця, де київський краєзнавець Вікентій Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. Музей має унікальну колекцію артефактів VI-ІІІ ст. до н.е., що складається з близько 500 експонатів. За оцінкою Національного історичного музею, вартість музейної колекції становить 5 млн. дол. США.

            Наразі новий власник не допускає до Музею і музейної колекції ані відвідувачів, ані співробітників.

Комітет з питань культури і духовності не бажає жодним чином втручатися у господарський конфлікт між співзасновниками музею, а також не береться оцінювати законність походження археологічних предметів з музейної колекції. Для цього є відповідні органи і структури. Разом з тим Комітет закликає Президента України, правоохоронні органи, представників виконавчої влади втрутитися у ситуацію задля збереження цілісності унікальної колекції музею та забезпечення доступу до неї громадськості.

 

 

 

Голова Комітету                                                    В.ЯВОРІВСЬКИЙ