18 жовтня 2021 року відбулося чергове засідання підкомітету у справах сім’ї та дітей у складі голови підкомітету Тетяни Скрипки, членів підкомітету Ірини Констанкевич, Павла Сушка, Євгенії Кравчук, Юрія Павленка та Єлізавети Богуцької. До засідання долучилися представниця Наглядової ради Асоціації адвокатів України Катерина Власюк, Радник — уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, державний експерт експертної групи з питань інтегрованих соціальних послуг сім’ям Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України Любов Солодухіна, генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса, представниця Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина, помічники народних депутатів, секретаріат Комітету.

Першим питанням учасники засідання розглянули законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей (реєстр. № 3587, поданий Кабінетом Міністрів України) та законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей (реєстр. № 3587-1, поданий Наталією Королевською, Юрієм Павленком та Юрієм Солодом).

«Минулого року до першого червня було внесено на розгляд до Верховної Ради законопроєкт № 3587. Наголошую, цей законопроєкт був внесений без попереднього опрацювання із членами нашого підкомітету. Враховуючи те, що він є дуже об’ємним і стосується надчутливих питань захисту дітей, одразу на базі нашого Комітету було створено робочу групу, до якої увійшло аж 58 експертів. Потім ми провели чотири засідання цієї робочої групи. Кожне із цих засідань закінчувалося тим, що виникало більше запитань, ніж відповідей», — поінформувала голова підкомітету. За її словами, на останньому засіданні робоча група дійшла висновку, що в такій формі роботи не вдалося узгодити усі позиції законопроєкту. Під час доопрацювання до нього надійшло 99 пропозицій, кожна з яких була детально розглянута. Також на останньому засіданні робочої групи, у грудні, ухвалили рішення про концептуальну зміну поняття «інституційний догляд». На сьогодні жодної пропозиції щодо визначення цього поняття не надійшло.

У результаті обговорення підкомітет вирішив висловити на засіданні Комітету пропозицію повернути обидва законопроєкти авторам на доопрацювання.

Другим питанням учасники наради розглянули проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння формуванню відповідального батьківства (реєстр. № 3667, внесений Кабінетом Міністрів України), який спрямований врегулювати низку питань, що виникають між батьками в процесі та після розлучення.

«Тема, без сумніву, важлива і актуальна. Водночас більшість із заявлених завдань цим законопроєктом по факту не вирішуються. По-перше, вчергове звертаю увагу, що законопроєкт має низку суперечностей з іншими законопроєктами, які також запропоновані Міністерством соціальної політики. Ще одна тема, яка завжди чи не найрезонансніша для суспільства, це проблема так званого викрадення дітей одним із батьків у іншого. На жаль, цей законопроєкт цієї проблеми не вирішує», — зазначив Юрій Павленко. Крім того, народний депутат додав, що в законопроєкті не запропоновано остаточного визначення повноважень органу опіки і піклування на різних рівнях.

«Та величезна кількість звернень від тат і мам, і навіть від бабусь і дідусів, про кіднепінг — це насправді дуже серйозна проблема, яку потрібно почати якось врегульовувати. Звичайно, це тільки частинка, і цим законопроєктом ми не врегулюємо всі питання кіднепінгу, але це буде першим кроком, який дозволить нам показати батькам, що передусім стоїть дитина, і вони мають заради неї домовитися, не затягувати конфлікти в таку складну ситуацію, яку потім можна буде вирішити тільки в судовому процесі», — висловила свою позицію Дар’я Герасимчук.

На думку підкомітету, доцільно рекомендувати Парламенту ухвалити цей законопроєкт за основу із подальшим опрацюванням.

Третім питанням обговорили план дій щодо створення Державної служби України у справах дітей. «Чим швидше буде зроблена така служба, тим швидше можна буде виділити на неї фінансування. Тобто від Міністерства соціальної політики зараз залежить, чи будуть на наступний рік закладені кошти на цю службу», — повідомив Павло Сушко.

«Ми розуміємо, що часу буде обмаль. За процедурою ми маємо прийняти Постанову, затвердити положення про цю службу, тому ключовим і основним моментом буде визначення її функцій», — сказав Руслан Колбаса.

Комітет готовий долучитися до опрацювання відповідного положення про Державну службу України у справах дітей і щодо визначення її функцій, а також буде контролювати процес її створення. На цьому наголосила голова підкомітету.

 

Переглянути засідання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30