З 1 по 3 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дитини у Верховній Раді проходитиме виставка дитячих художніх робіт. .

Це свято по праву вважається одним з найстаріших свят у світі. Вперше його відзначили в 1950-му році, а Україна долучається до цього процесу вже 23 роки.

Унікальність експозиції полягає в тому, що авторами усіх представлених творів  є діти з інвалідністю, які попри випробування долі знайшли шлях виразити свої творчі таланти. Картини надали діти з різних регіонів України (Волинської,  Донецької, Миколаївської, Сумської та Харківської областей), що мають певні порушення опорно-рухового апарату або серйозні порушення зору.

Автор картини «З надією сподіваюсь» Тимофій Вакуліч навчається в 6 класі Черевахівської гімназії Маневицької селищної ради Волинської області. У хлопчика інвалідність III групи, що пов’язана  з діагнозом «Спадковий кератоз долонно-підошвенний». Крім малювання, йому до вподоби грати в футбол і доглядати домашніх улюбленців, особливо собаку на ім’я Малиш. Мріє стати пожежником, щоб допомагати людям, рятувати життя. Також любить допомагати татові лагодити машину.

14-річна Олександра Колесник, пензлю якої належить картина «Рудий, чесний, закоханий», живе у місті Бахмут Донецької області. Має ДЦП. Малює від початку карантину. Дуже активна і позитивна дитина. У 2019 році волонтери з Тернополя на руках підняли дівчину на Говерлу. Позиціює себе як мандрівниця на візку. Була у всіх областях, крім Чернівецької — ще не встигла.

Козирєву Павлу сповнилося 15 років. У хлопчика інвалідність із самого дитинства. Діагноз атрофія зорового нерва. Проживає у місті Куп'янськ разом з батьками та молодшим братом. Займається в студії «Творчість на дотик», яку крім нього відвідує ще 70 дітей з інвалідністю.

Почав малювати в 11 років. Роботи Павла неодноразово експонувалися на виставках. Любить музику, вокал, фотографію та в'язати іграшки на спеціальних верстатах. Мріє про подорож до Європи, щоб побачити історичні та культурні пам'ятки. Його картина — «Біла архітектура Греції».

Сумська художниця Дар'я Безкоста малює пальцями ніг. У Дар’ї інвалідність 1-А групи (неврологія), але інтелект збережений. Брала участь у багатьох місцевих і всеукраїнських виставках та конкурсах, за що неодноразово нагороджена. Її роботи були представлені у PinchukArtCentre та Національному музеї Тараса Шевченка в Києві, а документальні фільми про Дар'ю транслювали навіть в Сінгапурі і Арабських Еміратах. Мріє особисто зустрітися з першою леді Оленою Зеленською.

Олег Колісник проживає у Миколаєві. Олег дитина з інвалідністю на візочку з діагнозом ДЦП. Активний хлопчик. Має багато друзів. Змалечку цікавиться музикою і співами. Із семи років займається спортом. Зараз йому 15. За спортивні досягнення нагороджений грамотами й дипломами. Цьогоріч Олег виконав норматив кандидата у майстри спорту. Радість і приємні хвилювання йому дарують коні. Добре тримається в сідлі. Мріє потрапити на паралімпіаду з плавання, організовувати та проводити виставки своїх картин, придбати власного коня і разом з ним виступати змаганнях. А, найголовніше, він хоче навчитися ходити!

Ключовим документом щодо правових стандартів у сфері захисту прав дитини є Конвенція ООН, яка закріплює особливе право дітей на турботу та захист.  Виставка юних художників стане своєрідною ілюстрацією про необхідність захисту таких прав, аби всі діти росли щасливими, навчалися, займалися улюбленою справою, розвивалися всебічно та гармонійно.

Кожна дитина — неповторна. І ця неповторність якнайкраще виявляється у мистецькій площині.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02