2 березня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув питання щодо обрання двох членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України від депутатських фракцій і груп Верховної Ради України (відповідно до абзацу третього частини п’ятої статті 8 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України»). За результатами обговорення вирішили перенести розгляд цього питання та підготувати необхідний аналітичний висновок.

Другим розглянули питання про звернення від органів місцевого самоврядування до Верховної Ради України щодо проблем у забезпеченні права громадян на доступ до суспільно важливої інформації через кодування доступу до супутникового сигналу українських телеканалів та відсутність у багатьох населених пунктах альтернативного доступу до ефірного наземного цифрового мовлення провайдера ТОВ «Зеонбуд».

Голова Комітету Олександр Ткаченко поінформував, що на нараді у Президента України, у якій він брав участь, було напрацьовано варіанти врегулювання цього становища, а саме — шляхом запуску міжнародних версій провідних телеканалів, які будуть незакодованими. «Міжнародні версії матимуть програми власного виробництва телеканалів, це один із варіантів вирішення ситуації. По-друге, це питання пов'язане з діяльністю Зеонбуду», — пояснив депутат. За його словами, на нараді ухвалили рішення про необхідність встановлення додаткових цифрових передавачів у 47 населених пунктах України та про зміну модуляції сигналу.
Перший заступник голови Комітету Ірина Констанкевич повідомила, що направила депутатський запит до відповідних установ про необхідність негайного реагування на наявну ситуацію та забезпечення українських громадян національним інформаційним продуктом.Комітет попросив Міністерство культури, молоді та спорту України, представників телеканалів, Зеонбуду та Нацради з питань телебачення і радіомовлення надати вичерпну інформацію на засідання Комітету 18 березня

Третє питання засідання Комітету стосувалося Висновку Європейської комісії за демократію через право щодо Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Слово надали головній науковій співробітниці Національного інституту стратегічних досліджень Галині Яворській та провідному науковому співробітнику Інституту держави і права імені В.М.Корецького НАН України Ігореві Усенку.

Так, за словами Галини Яворської, жоден закон не може розглядатися окремо від його імплементації. Щоб оцінити, діє він чи ні, потрібен час. Фахівчиня розповіла, що її найбільше вразило те, що оцінка мовної ситуації Венеціанською комісією зроблена на основі перепису населення 2001 року. «На сьогодні ці дані не відповідають дійсності», — зазначила Г. Яворська та рекомендувала поки не вносити зміни до мовного закону.

Більшістю голосів народні депутати погодилися повернутися до розгляду цього питання після відповідного рішення Конституційного суду.

Із різного розглянули звернення до Комітету від народного депутата України І. Герасименко із клопотанням підтримати надання статусу національного Музею космонавтики імені Сергія Корольова Житомирської обласної ради.

Оскільки тема актуальна для багатьох закладів України, вирішили підійти системно — попросити Міністерство підготувати відповідний перелік таких музеїв, аби врегулювати це питання комплексно.

Народний депутат — член Комітету Олександр Качний звернувся до Міністерства культури, молоді та спорту України із запитом надати детальну інформацію щодо нарахування премій керівництву виконавчого органу.

Виїзне засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до ДП «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України» перенесли на 16 березня 2020 року.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30