Прес-реліз

Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

щодо слухань у Комітеті, присвячених обговоренню

проекту закону «Про засади державної мовної політики»

 

20 червня 2012 року о 16.00 Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності  проводить комітетські слухання з метою обговорення прийнятого у першому читанні за основу проекту закону «Про засади державної мовної політики» (реєстр. № 9073), поданого народними депутатами С. Ківаловим та В. Колесніченком.  

Незважаючи на застереження Європейської комісії Ради Європи «За демократію через право» (Венеціанської комісії), Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Кнута Воллєбека щодо дестабілізаційного, контрпродуктивного і роз’єднуючого характеру зазначеного законопроекту, а також ігноруючи експертні висновки провідних вітчизняних державних та наукових інституцій (Комітет отримав більше 100 негативних експертних висновків), 5 червня 2012 року фракції Партії регіонів, Комуністичної партії та окремі депутати інших груп проголосували за цей антиконституційний документ.

Прийнятий за основу законопроект містить цілу низку положень, які суперечать Конституції України, не відповідають Європейській хартії регіональних та міноритарних мов і Рамковій конвенції про захист прав національних меншин. Ухвалення законопроекту в цілому як закону –серйозна загроза нівелювання державного статусу української мови, дезорієнтації й дестабілізації суспільства, встановлення офіційної двомовності на всій території України, а, отже, загроза національній безпеці та цілісності Української держави.

Окрім антиконституційної суті законопроекту «Про засади державної мовної політики», Комітет з питань культури і духовності у своїх висновках наголошував, що цей документ внесений до Верховної Ради України і зареєстрований з порушенням регламентної процедури. Так, у Пояснювальній записці до проекту закону в порушення вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України не зазначено, як впливає реалізація законопроекту на видаткову частину бюджету. Автори не подали до проекту необхідних розрахунків та обґрунтувань. Натомість Пояснювальна записка містить неправдиве твердження, що «введення в дію цього законопроекту не потребує додаткових бюджетних коштів». Міністерство фінансів України і Комітет з питань бюджету у своїх висновках зазначають, що реалізація проекту потребує величезних бюджетних витрат (за підрахунками фахівців від 5 до 17 млрд. грн.).

Постанова Верховної Ради України зобов’язує Комітет з питань культури і духовності доопрацювати законопроект «Про засади державної мовної політики» до другого читання. Комітет вважає, що прийнятий за основу проект закону настільки антиконституційний та антиукраїнський, що ніякі поправки не змінять його суті.

Усвідомлюючи всю відповідальність за можливі наслідки схвалення цього антидержавного документу, Комітет з питань культури і духовності запросив на комітетські слухання 20 червня 2012 року найбільш авторитетних і компетентних особистостей. Попередню згоду на участь в обговоренні дали: Голова Конституційної Асамблеї Л. Кравчук, член Венеціанської комісії М. Ставнійчук, Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони А. Гриценко, Голова Комітету з питань правової політики С. Міщенко, Голова підкомітету з питань Конституції України, Конституції АР Крим, конституційності законодавчих актів та конституційного судочинства Комітету з питань правової політики С. Головатий, Голова підкомітету з питань корінних народів, національних меншин, етнічних груп, депортованих народів та національних меншин Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин М. Джемілєв, народні депутати України. Запрошені також: Секретар Ради національної безпеки та оборони А. Клюєв, Міністр юстиції України О. Лавринович, Міністр фінансів України Ю. Колобов, фахівці з питань мовної політики, зокрема, академік НАН України, автор фундаментальної праці «Інтернаціоналізм чи русифікація» І. Дзюба.

Питання, які виносяться на обговорення фахівців, стосуються насамперед:

·        відповідності законопроекту положенням Конституції України;

·        можливих наслідків прийняття проекту закону для національної безпеки держави.

 

Захід відбудеться за адресою: Київ, вул.Грушевського, 5 (вхід через І-й під’їзд) конференц-зал, початок о 16.00, реєстрація з 15.30.

        Контактні телефони: Комітет з питань культури і духовності

тел. 255-44-83, факс. 255-47-56,

Електронна адреса: k_kult@rada.gov.ua

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30