Матеріали засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від 19 лютого 2020 року

Опубліковано 18 лютого 2020, о 07:00

 Комітет 

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики взяв до відома звіти Міністерства культури, молоді та спорту і Міністерства соціальної політики щодо виконання Програми діяльності Уряду

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув звіти Міністерства культури, молоді та спорту і Міністерства соціальної політики щодо виконання Програми діяльності Уряду та подальших планів на майбутнє. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський подякував Комітету за підтримку та конструктивну критику, презентував бачення гуманітарної стратегії на засадах свободи, гідності та взаємодії. Також йшлося про завершення найближчим часом процесу формування відповідних державних агентств. Анонсовано низку реставраційних робіт для відновлення архітектурних пам’яток, створення музеїв, запуск безкоштовної online-платформи з вивчення української мови, запровадження реєстру пам’яток, старт програми мобільності молоді та багато іншого.

За результатами обговорення було ухвалено рішення взяти до відома звіти Міністерства культури, молоді та спорту і Міністерства соціальної політики щодо виконання Програми діяльності Уряду.

Учасники засідання розглянули проект Закону про українську жестову мову, № 2340. Законопроект, автором якого є народний депутат Ірина Борзова, напрацьовано з залученням перекладачів жестової мови, його основними авторами стали члени Українського товариства глухих (ВГОІ «УТОГ») та представники Міністерства культури. У ході обговорення члени Комітету ухвалили рішення долучитися до опрацювання перехідних положень законопроекту про українську жестову мову, адже низка з них впливатиме на чинне законодавство України.

Окрім того, було розглянуто законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним. Так, народні депутати одноголосно підтримали президентський законопроект «Про приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року», № 0036. «Положення проекту спрямовані на збереження наших національних культурних скарбів через забезпечення моніторингу та контролю держави за переміщенням культурних цінностей з окупованих територій; посилення відповідальності за порушення міжнародних конвенцій; надання таким цінностям спеціального захисту», - заначила заступник голови Комітету Євгенія Кравчук. Також одноголосно було підтримано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги дітей та осіб з інвалідністю та підвищення якості її надання, № 2704.

Серед іншого учасники засідання затвердили склад робочої групи з питань реалізації прав дітей у сфері надання послуг з охорони здоров’я та обговорили питання організації виїзного засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до «Укркінохроніки» та ДП «Національна кінематека України», запланованого на 4 березня 2020 року.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку