Матеріали засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від 17 січня 2020 року

Опубліковано 15 січня 2020, о 17:00

 Комітет 

 Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики сьогодні на своєму засіданні розглянув альтернативний проєкт Закону «Про медіа в Україні» (№2693-1).

Представляючи законопроєкт, народний депутат Микола Княжицький зауважив, що основний проєкт Закону «Про медіа» (№2693), який розглядався на попередньому засіданні Комітету, виписаний на непоганому рівні, однак є принципові моменти з якими не можна погодитись. «Тому ми вирішили розробити альтернативний законопроєкт, в якому змінена, перш за все, політична частина», - сказав він.

Доповідач зупинився на чотирьох основних відмінностях, які має альтернативний законопроєкт:

1) Відсутні норми, які б змінювали підходи до формування та використання Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці, оскільки практика його застосування ефективно працює протягом останніх п’яти років з метою протидії опосередкованій прихованій пропаганді агресора;

2) Розробники виступають проти обов’язкової реєстрації іноземних онлайн ЗМІ і, відповідно, проєкт не передбачає санкції за її відсутність. Водночас, запроваджена процедура розгляду про заборону розповсюдження продукції ЗМІ в Україні за реальні порушення, спрямовані проти України, українського суспільства, незалежності і суверенітету. Окрім того, дається більш повне визначення поняття «онлайн ЗМІ»;

3) Додані вимоги щодо забезпечення прозорості фінансування медіа. Пропонуються механізми для розкриття джерел фінансування;

4) Дотримання принципу прозорості власності медіа. Передбачається, що до моменту, поки медіа не розкриє структуру власності, вони не можуть отримати нові або продовжити існуючі ліцензії. Таким чином Нацраді з питань телебачення і радіомовлення надаються додаткові механізми контролю за прозорістю власності медіа.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко і один із авторів основного законопроєкту, заначив, що не бачить суттєвих відмінностей між основним і альтернативним законопроєктами, окрім одного, що стосується застосування Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці.

Що стосується останнього, то на думку голови Комітету, варто враховувати, чи людина боролася проти України, чи просто є підписантом якогось акту.

Голова Комітету запропонував розглянути і врахувати деякі пункти альтернативного законопроєкту під час підготовки проєкту до другого читання і зняти альтернативній закон.

У відповідь Микола Княжицький наголосив за застосуванні Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці не залежно від тяжкості злочину, вчиненого проти суверенітету України, і висловився за подальшу підтримку альтернативного законопроєкту.

Народні депутати України - члени Комітету Ю. Павленко, Р. Кузьмін, О. Качний висловили окрему думку до проєкту Закону про медіа (реєстр. № 2693) текст.

Під час обговорення прозвучали пропозиції відправити обидва законопроєкти авторам на доопрацювання, а також створити відкриту робочу групу і напрацювати новий якісний проєкт Закону.

Олександр Ткаченко поінформував: «Проєкт Закону «Про медіа» зараз проходить експертизу у Раді Європи і ми очікуємо на зауваження».

Він також нагадав, що «законопроєкт розглядався у Комітеті Верховної Ради попереднього скликання п’ять років, однак, результату не було». «Ми не за процес, а за результат. Ми за те, щоб цей закон пішов, було дано старт. За те, щоб пройшли публічні відкриті обговорення і, безсумнівно, будемо враховувати всі слушні пропозиції, поради і зауваження», - наголосив Голова Комітету, додавши, що робочі групи можуть бути створені по напрямках при підготовці до другого читання.

«Ніхто в цьому законі не зазіхає ні на свободу слова, ні на права журналістів, ні на те, щоб позбавити громадян достовірної інформації», - підкреслив Олександр Ткаченко і ще раз наголосив на готовності включити ряд статей, які є в альтернативному, в основний законопроєкт, а також враховувати зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради і міжнародних партнерів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу проєкт Закону «Про медіа» (№2693).

Члени Комітету також розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України)» (№2576).

Голова підкомітету з питань інформаційної політики Микита Потураєв поінформував, що проєкт Закону був детально розглянутий на підкомітеті за участі керівників Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) та її Наглядової ради і є суто технічним, оскільки прибирає суперечності у вже існуючому законодавстві.

Водночас, серед народних депутатів виникли дискусії щодо функцій і статусу Наглядової ради НСТУ, застосування норм Закону «Про акціонерні товариства» до НСТУ, а також встановлення квот на використання коштів для закупівлі контенту, виробленого іншими мовниками.

За підсумками обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний проєкт Закону у першому читанні.

Члени Комітету підтримали проєкт Закону «Про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади» (№0027).

Окрім того, на засіданні був затверджений План роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Як повідомив Голова Комітету, до Плану включено 36 проєктів законів, з розгляду яких Комітет визначено головним.

Також народні депутати затвердили пропозиції Комітету до проєкту порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Окремо було ухвалено список із восьми проєктів, які Комітет рекомендує не включати до порядку денного третьої сесії Верховної Ради.

За словами Олександра Ткаченка, не варто зараз вносити закони, які стосуються мови, віри, історії і потребують широкого громадського обговорення.

Наприкінці засідання Комітет заслухав інформацію Першого заступника Міністра культури, молоді і спорту Анатолія Максимчука про роботу над законопроєктом про протидію дезінформації.

Міністр зауважив: «Насправді це законопроєкт про забезпечення суспільству доступу до достовірної об’єктивної інформації, оскільки це гарантується Конституцією України і відповідає Європейській конвенції з прав людини».

Він повідомив, що сьогодні, за участі великої кількості фахівців і зацікавлених осіб, відбулася презентація першого драфту законопроєкту, яка відкрила публічну дискусію щодо тексту закону.

За інформацією Анатолія Максимчука, текст проєкту закону зараз редакційно доопрацьовується і буде опублікований на сайті Міністерства у понеділок, 20 січня. Планується подальше його обговорення як з вітчизняними, так і міжнародними експертами.

Міністр також зауважив, що  підготовка закону планується завершити до кінця лютого і він буде поданий на розгляд Верховної Ради.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку