Матеріали слухань у Комітеті на тему «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання»

Опубліковано 01 грудня 2021, о 10:18

 Комітет 

10 грудня о 12.00 відбудуться слухання у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики в режимі відеоконференції.

Тема слухань:

«Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання»

Археологічна спадщина України є однією з найбільших і найбагатших у Європі. Сьогодні археологічні знахідки мають не лише історичне значення, а й суспільно-політичне: вміла їх презентація може добре сприяти розвитку туризму в регіонах, зацікавленню історією, а також вдалому представленню країни на міжнародній арені.

Об’єкти археологічної спадщини, що мають статус пам’яток, складають вагому частку від загальної кількості пам’яток (наразі понад 65,5 тисяч з близько 140 тисяч) нерухомої спадщини України. Також нараховується понад 16800 об’єктів археології зі статусом щойно виявлених. При цьому останніми роками робота, спрямована на збереження археологічної спадщини, запобігання нелегальному обігу культурних цінностей, розшуку та повернення незаконно вивезених культурних цінностей, не мала системного характеру та провадилася переважно зусиллями окремих організацій та пам’яткоохоронців-ентузіастів.

Стан справ в галузі збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей характеризується проявами системної кризи у зв’язку з багаторічним ослабленням системи органів охорони культурної спадщини, відсутністю до останнього часу дієвих стратегій і програм, націлених на захист археологічної спадщини, слабким захистом виявлених і фактичною відсутністю захисту ще не виявлених об’єктів археологічної спадщини, руйнуванням археологічних об’єктів під час забудов, неконтрольованим поширенням металодетекторного пошуку, нелегального обігу культурних цінностей, слабким ресурсним забезпеченням ключових для розвитку галузі інституцій.

Можемо говорити, Україна вже давно є міжнародним майданчиком з продажу-перепродажу археологічних пам’яток різного ступеня цінності, себто через Україну «кочують» артефакти зі всього світу. Працюють цілі інтернет-платформи, аукціони, що, за великим рахунком, є місцями панування «чорного ринку». І такі процеси слабко контролюються. Вітчизняне законодавство у цьому напрямку містить багато білих плям і потребує значних змін. За підрахунками фахівців, через українські аукціони щороку проходить така кількість археологічних предметів, яка перевищує, приміром, кількість предметів у археологічних фондах Національного музею історії України.

Також за попередніми оцінками, згідно з даними зі звітів археологічних експедицій, щонайменше 70% археологічних об’єктів за останні кілька років зазнали сторонніх незаконних втручань. Однак ця цифра може бути більшою, оскільки тисячі пам’яток археології в Україні досі не взяті на облік і не мають відповідних документів, тому такі втручання не завжди фіксуються.

Тож проблема має цілу низку причин: недостатня активність органів охорони культурної спадщини та правоохоронних структур, прогалини в законодавстві, недостатня інформованість органів місцевого самоврядування та населення тощо.

У зв'язку з цим відповідно до Рішення Комітету від 20 жовтня 2021 року було ухвалено провести слухання у Комітеті на тему: «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання».

Ключові питання для розгляду: ефективність законодавства та проблеми реалізації державної політики у сферах охорони культурної спадщини в контексті охорони археологічної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей з метою удосконалення механізмів охорони пам’яток археології, попередження незаконних розкопок та нелегального обігу археологічних предметів, виявлення та повернення в Україну незаконно вивезених археологічних предметів, інших культурних цінностей.

До участі в заході запрошені народні депутати України, представники ключових центральних органів виконавчої влади, в тому числі правоохоронних, представники Офісу Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, обласних державних адміністрацій, експерти та пам’яткоохоронці тощо.

Пряма трансляція буде у доступі на YouTube-каналі Комітету. У разі бажання взяти участь у Слуханнях звертайтеся на email k_kult@rada.gov.ua.


МАТЕРІАЛИ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку