Довідкова інформація про діяльність Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики за період роботи другої-третьої сесії Верховної Ради IX скликання

Опубліковано 30 липня 2020, о 15:33

 Комітет 

Станом на 20 липня 2020 року від початку роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики проведено 39 засідань Комітету, із них — 2 виїзні: щодо функціонування закладів культури в умовах децентралізації на Волині та стосовно функціонування державних кіностудій «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України» у Києві.

За цей час було створено робочі групи:

з питань реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;

— щодо підтримки культури та креативних індустрій у зв’язку з дією обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19;

з напрацювання законодавчих ініціатив, спрямованих на врегулювання питань реалізації прав дітей у сфері надання послуг з охорони здоров’я;

з питань функціонування регіонального мовлення ПАТ «НСТУ» у контексті інформаційної безпеки України та ін.

У межах роботи Комітету народними депутатами було проведено понад 150 робочих зустрічей. Із 29 серпня 2019 року по 12 червня 2020 року до Комітету на опрацювання надійшло 3311 листів. Із них 246 розпоряджень та доручень керівництва Верховної Ради, 289 звернень громадян та електронних петицій, 19 запитів на публічну інформацію та ін. Протягом 10 місяців роботи секретаріат Комітету підготував 1609 відповідей на звернення громадян, підприємств, установ, організацій, відповідей на запити про публічну інформацію, запитів на висловлення позиції до законопроєктів, висновків Комітету, проєктів Постанов, відповідей на депутатські звернення, листів щодо підготовки до комітетських слухань, робочих груп при Комітеті та засідань Комітетів.
Станом на 17 липня 2020 року у Комітеті розглянуто майже 200 питань, 3894 листи та звернення, надано роз'яснення; подано 53 законопроєкти з висновком Комітету як головного, надіслано 40 висновків Комітету до профільних комітетів.
Сьогодні на опрацюванні в Комітеті — 226 законопроєктів, з яких для 77 Комітет є головним.
Від початку IX скликання Верховною Радою прийнято 18 проєктів законів та постанов, опрацьованих Комітетом:

1.     Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» щодо додаткової державної підтримки дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», прийнятий 14 липня 2020 року.

2.     Постанова Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо необхідності збереження унікального ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» та створення на його базі державного ландшафтно-паркового музею Історії Українського Війська», прийнята 14 липня 2020 року.

3.     Закон України «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо посилення соціального захисту учнів, студентів (курсантів) з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та деяких інших осіб», прийнятий 14 липня 2020 року.

4.     Постанова Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Василя Стефаника»  від 18.06.2020 № 732-IX.

5.     Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19» від 16.06.2020 № 692-IX.

6.     Постанова Верховної Ради України «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення належного соціального захисту дітей - вихованців інтернатних закладів, у тому числі дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа» від 04.06.2020 № 673-IX.

7.     Постанова Верховної Ради України «Про призначення Ткаченка О.В. Міністром культури та інформаційної політики України» від 04.06.2020 № 669-IX.

8.     Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про систему іномовлення України" щодо програмної політики та території розповсюдження»  від 19.05.2020 № 612-IX.

9.     Постанова Верховної Ради України «Про стан соціального захисту дітей та невідкладні заходи, спрямовані на захист прав дитини в Україні» від 17.01.2020 № 483-IX.

10. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей призначення керівників державних та комунальних закладів культури на тимчасово окупованих територіях» від 14.01.2020 № 447-IX.

11. Постанова Верховної Ради України «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2020 році» від 14.01.2020 № 455-IX.

12. Постанова Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2020 році» від 03.12.2019 № 325-IX.

13. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гармонізації законодавства у сфері порівняльної реклами із правом Європейського Союзу» від 12.11.2019 № 286-IX.

14. Постанова Верховної Ради України «Про звільнення з посад членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» від 31.10.2019 № 261-IX.

15. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям» від 03.10.2019 № 158-IX.

16. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» від 03.10.2019 № 164-IX.

17. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» від 02.10.2019 № 138-IX.

18. Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» від 20.09.2019 № 130-IX.

За результатами оцінки роботи Комітетів Верховної Ради України за період карантину громадянською мережею «ОПОРА» (із 1 квітня до 18 травня 2020 року) Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики показав найкращий результат. «Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики мав 6 засідань за період моніторингу, половина з яких проведена у форматі відеоконференцій. Всі засідання вчасно анонсовані, є аудіозаписи засідань на сайті Комітету. Стенограми оформлюються вчасно, не вистачає даних про реєстрацію депутатів на засіданнях, а самих протоколів засідань, на жаль, майже немає (1 з 6).  Комітет має офіційні сторінки в соціальних мережах Instagram, Telegram та Facebook, на яких активно оновлюється інформація про прийняті рішення та анонсуються засідання Комітету», — йдеться у звіті.

Окрім участі в офіційних заходах, Комітет активно долучався до різноманітних проєктів. Так, наприклад, у співпраці з Міністерством охорони здоров’я було створено рекомендації щодо етичного висвітлення ситуації навколо COVID-2019. До Міжнародного дня культури разом «A&O company» ми підготували ілюстрації із цитатами про роль культури та мистецтва.
За перший рік роботи Комітет підтримав важливі законопроєкти у сфері захисту сім’ї та дітей, у галузях кінематографії та реклами, подано пакет законопроєктів з метою державної допомоги культурі, креативним індустріям, малому та середньому бізнесу, туризму на період карантинних обмежень, спільними зусиллями збережено бюджет на культуру; триває плідна робота над законопроєктом про медіа тощо.
Детальніше про нашу роботу на сторінці Комітету у Facebook.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку