Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності

 

 

Протокол № 36

15 жовтня 2003 року

 

Проаналізувавши на своїх засіданнях дотримання законодавства на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності відзначає, що всупереч Указу Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» продовжується передача споруд заповідника стороннім організаціям. Діяльність на території заповідника різноманітних державних, комерційних та релігійних організацій ускладнює виконання ним своїх безпосередніх функцій, призводить до зменшення експозиційних площ, позбавляє заповідник перспективи розвитку.

Протягом своєї багатовікової історії Києво-Печерська лавра діяла як чоловічий монастир. Реєстрація Державним комітетом у справах релігій України, до того ж без відома власника – Київської міської Ради, на території заповідника інших релігійних організацій ускладнює діяльність чоловічого монастиря, веде до перенасичення заповідника релігійними організаціями, провокує самовільні захоплення монахами та представниками інших релігійних організацій споруд заповідника. Бездіяльність Міністерства внутрішніх справ України, Прокуратури міста Києва, Державного комітету у справах релігій України стає причиною подальшого самовільного захоплення споруд, внаслідок якого пошкоджуються пам’ятки архітектури, знищується майно.

Виходячи з наведеного вище, Комітет з питань культури і духовності вирішив:

 

Рекомендувати:

 

-         Міжвідомчій комісії з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігії, Міністерству культури і мистецтв України та Київській міській раді відповідно до Указу Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України»  призупинити передачу споруд Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника державним, комерційним установам та закладам, громадським і релігійним організаціям.

 

-         Міністерству внутрішніх справ України та Прокуратурі міста Києва вжити заходів щодо повернення самовільно захоплених споруд Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

 

-         Міністерству культури і мистецтв України, Державному комітету у справах релігій, Київській міській державній адміністрації розпочати процес відселення з території заповідника всіх державних, комерційних установ та закладів, громадських і релігійних організацій, крім музеїв, які розміщені на території заповідника.

 

-         Державному комітету у справах релігій не реєструвати релігійні організації на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника без згоди на те власника його майна – Київської міської ради.

 

 

Голова Комітету                             Л.ТАНЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“6 скликання”

10 грудня 2013 10:53
04 грудня 2013 17:04
04 грудня 2013 16:53
04 грудня 2013 16:53
25 листопада 2013 16:17
25 листопада 2013 16:17
25 листопада 2013 16:16
25 листопада 2013 16:16
25 листопада 2013 16:16
12 листопада 2013 16:20