Підкомітет з питань інформаційної політики опрацював питання, пов’язане із виконанням Рекомендацій за результатами Слухань у Комітеті щодо забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України

Комітет
23 листопада 2021, 17:15

  23 листопада за головування Євгенії Кравчук проведено засідання підкомітету з питань інформаційної політики, в якому взяли участь голова Комітету Микита Потураєв, народні депутати Олександр Федієнко та Елла Рєпіна, представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Асоціації правовласників та постачальників контенту, Концерну РРТ й ін.

Першим питанням учасники засідання розглянули проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації) (реєстр. № 5546 від 21.05.2021, н.д. Федієнко О. П. та ін.). Законопроєктом пропонується тимчасово, до моменту скасування Верховною Радою України визнання певної держави державою-агресором (державою-окупантом), доповнити склад УПП у селах, селищах, містах, районах та областях, де утворені військово-цивільні адміністрації,  програмами телерадіоорганізацій, які здійснюють загальнонаціональне багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, за умови виплати відповідної компенсації  правовласникам з Державного бюджету України. «В учасників ринку ця ініціатива викликає суперечливі думки, але в сьогоднішніх умовах потрібно розуміти: триває боротьба за уми і серця наших громадян у місцевостях, де чути постріли і вибухи ворожих мін. Позаяк і питання вартості є гострим – люди не можуть собі дозволити платити 100 грн за «телевізор». Тому важливо знайти такий механізм, що зробить українські канали доступними, інакше в інформаційній війні ми не переможемо», – зазначає голова підкомітету.

Підкомітет вирішив рекомендувати Комітету підтримати законопроєкт № 5546 за основу із вилученням частини «та за умови виплати компенсації правовласникам з Державного бюджету України», оскільки проєкт Закону не містить фінансово-економічного обґрунтування і механізму компенсації, що суперечить вимогам Бюджетного Кодексу України. 

Другим питанням обговорили проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та деяких інших законів України щодо створення умов для безбар’єрності та захисту прав осіб з інвалідністю (реєстр. № 5735 від 06.07.2021, н.д. Рєпіна Е. А.).  Завданням цього законопроєкту є забезпечення державними телерадіоорганізаціями субтитрування та/або перекладу українською жестовою мовою офіційних повідомлень, передач, програм, матеріалів, іншої аудіовізуальної інформації, яку вони транслюють.

  На думку підкомітету, доцільно відправити законопроєкт авторам на доопрацювання і рекомендувати Комітету створити відповідну робочу групу. Зокрема, майбутній закон, за словами учасників наради, має стосуватися не тільки державних телекомпаній.  

  Також ознайомилися із зверненням Асоціації правовласників і постачальників контенту щодо необхідності звільнення від оподаткування ПДВ або єдиним податком третьої групи суб’єктів оподаткування – провайдерів програмної послуги, які отримали ліцензію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та надають  програмні послуги в населених пунктах у районах прилеглих до лінії розмежування у Донецькій та Луганській областях на період проведення ООС  та на прикордонних із РФ територіях України.

 Щодо цього питання уже розроблено законопроєкт, який підкомітет рекомендуватиме Комітету доопрацювати з метою зменшення податкового навантаження на провайдерів, які обслуговують населення на підконтрольних територіях України  у Донецькій та Луганській областях.

 Наприкінці розглянули стан виконання Рекомендацій за результатами слухань у Комітеті 2 квітня 2021 року на тему: «Забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України».

 Підкомітет вважає за доцільне звернутися до Прем’єр-міністра України із пропозицією провести нараду з усіма міністерствами та відомствами, відповідальними за інформаційну безпеку країни, у контексті виконання зазначених Рекомендацій.

 Усі питання порядку денного винесені за засідання Комітету 1 грудня.