Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук доєдналася до обговорення на тему: «Як громадам розвивати туризм, коли основні магніти перебувають в управлінні держави»

Комітет
12 жовтня 2021, 15:00

12 жовтня у пресцентрі Українського кризового медіацентру відбувся «круглий стіл»: «Як громадам розвивати туризм, коли основні магніти перебувають в управлінні держави».

У дискусії взяли участь представники Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства розвитку туризму, Українського культурного фонду, державних підприємств, органів місцевого самоврядування.

Приєднавшись до розмови про розкриття туристичного потенціалу маловідомих локацій, заступниця голови Комітету поділилася думкою, що в Україні існує дуже багато місць, особливо у маленьких громадах, про які подекуди не чули навіть самі жителі цих і сусідніх громад: «Я, наприклад, заново відкриваю для себе Тернопільську область. Коли почала займатися темами туризму та реставрації замків, дізналася для себе багато нового. На прикладі громад Тернопільської області можу навести хороші і погані зразки, як громади взаємодіють із пам’ятками культурної спадщини. Хороший приклад — Чортків. Пам’ятаєте, була велика дискусія: а чому ті чи інші пам’ятки першими потрапили до "Великої реставрації"? Як не дивно, реставрація, як і ремонт, починається з проєкту. І виявилося, що у всіх цих пам’яток дуже мало проєктно-кошторисної документації». Тому Чортків, як зауважила пані Євгенія, хороший приклад, адже міська рада взаємодіяла із Національним заповідником «Замки Тернопілля» в питаннях виготовлення проєктно-кошторисної документації для пам’ятки національного значення, яка входить до складу заповідника. Відповідно громада також має позитивний результат від реставрації культурних об’єктів. 

Ще один вдалий приклад взаємодії громади і заповідника "Замки Тернопілля", за словами Євгенії Кравчук, є в містечку Скала. «Заповідник, місцевий бізнес і громада зробили невеликий на пів дня маршрут, який складається з відвідин замку і з відвідин равликової ферми, розташованої за 15 км від замку. Так само роблять із відвідуванням сироварень чи, наприклад, містечка Козова, де готують крафтове пиво», — розповіла народна депутатка.

Також пані Євгенія відповіла на запитання про законодавчі ініціативи, що стосуються тематики дискусії. «Цікаво дізнатися, чи є зараз на порядку денному розгляд якихось законопроєктів, розроблених на підставі звернень від громад, що стосуються допомоги в налагодженні взаємозв’язків?» — звернувся модератор розмови Леонід Марущак. «Найбільшим законопроєктом, який стосується туристичної сфери загалом, є закон про туризм. Ми готуємо його до другого читання, зараз проходять робочі групи. У листопаді ми б уже хотіли його проголосувати в другому читанні в залі. Що цікаво для громад в цьому проєкті, це те, що туристичний збір матиме цільове використання для сфери туризму. Разом з бізнесом громада буде вирішувати, куди саме ці кошти витрачати», — поінформувала Євгенія Кравчук.  

Запис засідання можна переглянути за посиланням