Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув питання про функціювання Українського культурного фонду

Комітет
14 липня 2021, 19:25

14 липня 2021 року відбулося завершальне засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.
Передусім народні депутати — члени Комітету затвердили низку важливих документів. Серед них — Рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Стратегія розвитку читання на 2021-2025 роки «Читання як життєва стратегія», План роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, пропозиції Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до проєкту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, Звіт про роботу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики за період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Протягом звітного періоду проведено 18 засідань Комітету (у режимі відеоконференції),  з них одне виїзне. На засіданнях розглянуто 124 питання порядку денного різної спрямованості. З них 36 питань щодо розгляду проєктів законів України та проєктів постанов Верховної Ради України, з підготовки та попереднього розгляду яких Комітет визначено головним (надано відповідні висновки Комітету). Комітетом також подано 23 попередніх висновки на законопроєкти до головного комітету, а також розглянуто 44 питання контрольної функції із виконання законів і постанов, рішень Комітету.

Звіт можна переглянути у матеріалах засідання.

План роботи Комітету підтримали із пропозиціями народних депутатів  Миколи Княжицького (організувати «круглий стіл» спільно із Міністерством культури та інформаційної політики, Уповноваженим із захисту державної мови, Національною комісією зі стандартів державної мови щодо стану виконання Закону України про забезпечення функціонування української мови як державної; провести слухання у Комітеті на тему інформаційної безпеки) та Ірини Констанкевич (питання культурної субвенції буде предметом розгляду на окремому засіданні).

Питання функціювання Українського культурного фонду обговорили із виконавчим директором Фонду Владиславом Берковським, членами Наглядової ради інституції Юрієм Артеменком, Олександром Сусленським, Ігорем Тулозовим, Владиславом Корнієнком, Олексієм Кірющенком, екс-членом Наглядової ради Катериною Чуєвою, заступницею Міністра культури та інформаційної політики Ларисою Петасюк. На сьогодні Фондом підтримано 1500 проєктів із усієї України. Цьогоріч надійшло майже 4 тисячі заявок, із них буде профінансовано орієнтовно 600. Оцінюють проєкти понад 500 експертів. «Навантаження на співробітників, на 76 осіб, щороку зростає і буде зростати ще більше. Це одна з базових причин плинності кадрів, про яку зараз активно говорять в мережі», — сказав Владислав Берковський та акцентував, що найбільша плинність кадрів була у 2019 році. «Наші запитання ґрунтуються на тих зверненнях, які ми — як народні депутати — отримали від колег, а не лише від громадськості, тому я наголосив би лише на тому, про що зауважив вже Дмитро Нальотов, що ми б дуже просили не тримати людей у стані, так би мовити, непоінформованості. Якщо ви відхиляєте якісь заявки, то люди мають своєчасно отримати цю інформацію», — зазначив голова Комітету Микита Потураєв. За словами пана Владислава, УКФ зараз у процесі повернення до того комунікаційного рівня «прозорості», який був раніше.
Переглянути запис засідання можна в YouTube.

У «Різному» голова підкомітету з питань туризму та курортів Дмитро Нальотов ініціював звернення до Прем’єр-Міністра надати доручення про збільшення граничної штатної чисельності Державного агентства з розвитку туризму України до 45 шт. одиниць, голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами, заступник голови Комітету Павло Сушко — про збільшення штату Держкіно до 70 осіб.