Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроект про держпідтримку кіновиробництва

Комітет
09 вересня 2019, 20:02

 

 На засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики  ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати законопроект № 1058 «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографу» щодо державної субсидії для повернення частини витрат іноземним кінематографістам, якщо фільм створювався в Україні. Альтернативний законопроект № 1058-1  членами комітету було відхилено.

Завдяки законопроєктові буде створено умови, які сприятимуть залученню позабюджетних коштів, у тому числі іноземних інвестицій у галузь кіновиробництва, та популяризації української культури. Нагадаємо, через відсутність механізму повернення частини витрат такий відомий серіал, як «Чорнобиль», було знято у Литві, а не в Україні. Також законопроект дасть змогу залучати додаткові кошти в економіку.

 «На один залучений долар іноземні кіношники приводять ще три додаткових долари, які витрачають на супутні сервіси – готелі, транспорт тощо... Тому ми були б раді найближчим часом ухвалити цей закон!» – резюмував голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.