Голова Комітету з питань культури і духовності взяв участь у відкритті виставки "Повернення", яка відбулась у Національному історичному музеї

Комітет
07 травня 2019, 14:00

 

У Києві відкрилася виставка, присвячена іконі XVII століття – реліквії родини Скоропадських


 7 травня у Національному музеї історії України відбулася презентація виставки «Повернення», яка присвячена іконі «Богородиця Володимирська» XVIIст.

 Під час презентації, Голова Комітету з питань культури і духовності, Микола Княжицький  наголосив на важливості таких подій. 

 «Це не просто виставка однієї ікони. Те, що є люди, які намагаються донести і показати унікальну ікону, яка поєднана з великою українською родиною та традиціями, і те, що сучасні українці цим цікавляться – є свідченням того, що ми не втрачаємо власних цінностей. Це говорить про те, що українці мають базис для того, щоб будувати країну в складному світі, де сучасні медіа, соціальні мережі, цинізм та безвідповідальність заповнюють весь простір», -сказав він. 

 Ікона невідомого майстра «Богородиця Володимирська» (Волинь XVII ст.) належить до строганівської школи іконопису (дошка левкас темпера), оздоблена срібними з позолотою шатами. Ймовірно вона була давньою родинною реліквією від гетьмана Івана Скоропадського, або ж могла потрапити до його нащадка гетьмана Павла Скоропадського під час національно-визвольних змагань в Україні 1917-1921рр.  

 У 1918 році ікону «Богородиця Володимирська» було вивезено родиною гетьмана Скоропадського з собою до екзилу. Весь цей час ікона зберігалася в родині Павла та Олександри Скоропадських у Німеччині, а згодом у їхньої доньки Олени Отт-Скоропадської у Швейцарії. 

 На початку 2019 року зусиллями колекціонера Ярослава Голдуна ікона повернулася в Україну, і тепер відкрита для відвідувачів Національного музею історії України. 

 Куратор виставки Олена Походяща, кандидат історичних наук заступник головного зберігача фондів НМІУ; 

 

Партнер виставки – український колекціонер Ярослав Голдун.