Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький розповів про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації

06 березня 2019, 17:00

 

«Українці як колись колонізований народ завжди підтримували не лише власну боротьбу за свободу, а й боротьбу за свободу всіх інших колонізованих і пригноблених народів. Ця солідарність давала нам колись надію на те, що ми побудуємо власну державу. І побудувавши її, ми не можемо забути тих людей, які зазнають утисків, які не мають своєї державності, культура яких знаходиться на грані вимирання», – зазначив у своєму виступі Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький.

Метою звернення, за його словами, є захист прав людини, захист народів в імперії, яка є агресором по відношенню до України, яка демонструє відсутність тих цінностей, які об’єднали між собою країни Європейського Союзу і загалом цивілізовані країни, які будують цивілізовані суспільства. «Нам дуже важливо висловити солідарність з тими народами, з їх представниками, з тими людьми, які, як і ми, хочуть захистити рідну мову, з людьми, які хочуть захистити власну культуру, з людьми, які хочуть свободи, які, як і ми, борються за цю свободу», – підкреслив Микола Княжицький.

Зареєстрований проект Постанови №10125 є одним із практичних кроків на цьому шляху. У зазначеному проекті Постанови наведені численні приклади систематичного та масового порушення Російською Федерацією  політичних, громадянських, національних, релігійних та культурних прав корінних народів РФ. Автори ініціативи закликають засудити такі дії РФ, а також посилити політико-дипломатичний тиск на Росію задля відновлення свободи слова, совісті та мирних зібрань.