«Станіслав Вінценз зробив українську Гуцульщину популярною серед європейської інтелектуальної еліти»

Комітет
03 грудня 2018, 17:00

 


Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький взяв участь у відкритті виставки «Діалог про долю і душу», присвяченої польському філософу Станіславу Вінцензу,  яка відкрилась 3 грудня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

«Вінценз називав Гуцульщину слов’янською Атлантидою -  незнаним і небаченим, але надзвичайно глибоким світом, який зберіг в собі найкращі риси європейського гуманізму», - також сказав народний депутат.

На думку Голови Комітету з питань культури і духовності, пам’ять про таких людей, які пропагували мир між всіма народами, відстоювали свободу і Польщі, і України та шукали шляхи порозуміння між цими народами - особлива важлива в теперішній час.

«Вінценз, дійсно, постать непересічна. Не тільки тому, що він зміг з боку подивитися на Гуцульщину, усвідомити і передати нам свої враження про неї. Це людина, яка сьогодні потрібна, і в українсько-польських відносинах тому, що ми повинні шукати ті постаті, які нас єднають, відкривають нам очі на розуміння і на вразливість один одного», - сказав в свою чергу Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. 

Консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль підкреслив: «Вінценз дотримувався ідей толерантності та співпраці людей різних націй, культур та віросповідань».

Виставка «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)» презентовано в Польщі в 2014 році. Вона присвячена Станіславу Вінцензу - видатному письменнику, філософу польського походження, Праведнику народів світу, автору книги «На високій полонині» - єдиного епосу про Гуцульщину.

 Експозиція являє собою біографічну розповідь про Станіслава Вінценза на тлі краєвидів Карпат. Гуцульщини. «Діалог про долю і душу» створено на основі документів та фотографій з сімейних архівів родин Вінценза та музеїв і бібліотек Польщі, Швейцарії, Франції та Великобританії.

 Вперше українську версію виставки «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)» продемонстрували 6 листопада у кулуарах Верховної Ради України.

 Після презентації у Верховній Раді виставка, ініціатором якої в Україні є Голова Комітету Микола Княжицький, подорожуватиме від Києва до села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. У Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі.

Зазначена експозиція – це міжнародна співпраця ГО «Всеукраїнський демократичний форум» та  Інституту польської філології Вроцлавського університету (Республіка Польща).