6 листопада у Верховній Раді України відкриється виставка «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)»

Комітет
01 листопада 2018, 14:24

 

В парламенті відкриється виставка про польського філософа Станіслава Вінценза «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)»


 Захід відбуватиметься за сприяння Комітету з питань культури і духовності та його Голови Миколи Княжицького. Співорганізатором з українського боку виступила ГО «Всеукраїнський демократичний форум».

Автор виставки «Діалог про долю і душу» - літературознавець, викладач Інституту польської філологїі Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший.

Експозиція має розкрити українській аудиторії постать видатного польського письменника та філософа, народженого на Гуцульщині - автора твору «На високій полонині», який називають «Іліадою та Одиссеєю гуцулів» - Станіслава Вінценза. Висвітлюються найважливіші етапи біографії письменника та передати атмосферу українських Карпат, яким він присвятив свої твори.

Виставку «Діалог про долю і душу» створено на основі документів та фотографій з сімейних архівів родин Вінценза та італійського фотографа Чіпріані, фондів Національної бібліотеки імені Оссолінських, Етнографічного музею в Кракові, Державного етнографічного музею у Варшаві, польського музею у Рапперсвілі (Швейцарія), Асоціації «Літературний інститут Культура в Ле-Меній-ле-Руа» (Франція) та Польської бібліотеки в Лондоні. Польська прем’єра виставки відбулася в жовтні 2014 року у Вроцлаві.

Після презентації у Верховній Раді України, виставка подорожуватиме Україною від Києва аж до села Криворівня Верховинського району в Івано-Франківській області – гуцульської столиці України. Саме Гуцульщині присвячено твір «На високій полонині». В Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі.

Виставка про С. Вінценза стане першою «цеглинкою» у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза – культурної інституції ХХІ сторіччя, яка відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні у 2020 році.

В урочистому відкритті візьмуть участь:

Микола Княжицький – Голова Комітету з питань культури і духовності, Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща.

Оксана Юринець  член Комітету з питань європейської інтеграції, Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща,

Ян Пєкло – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні.

Беата Мазурек – віце-маршалок Сейму Республіки Польща, Голова польсько-української групи  Сенату та Сейму Республіки Польща.

Ян Анджей Хороший – автор виставки, літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук. А також інші члени польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща, які з офіційним візитом перебуватимуть в українському парламенті.

Відкриття виставки «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)»  відбудеться у вівторок, 6 листопада о 12:00 в кулуарах III  поверху Верховної Ради України.