Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький взяв участь у Першому Міжнародному з’їзді архівістів та хранителів музеїв, який відбувся на батьківщині видатного українського письменника, публіциста, ученого, громадського і політичного діяча Івана Франка в селі Нагуєвичі Львівської області

Комітет
28 травня 2018, 12:42

 

«Оцифровування архівів є головним пріоритетом у збережені та популяризації нашої культурної спадщини»

 

Про це заявив Голова Комітету культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький під час виступу на І-му Міжнародному з’їзді архівістів та хранителів музеїв, який відбувся цієї неділі у Нагуєвичах.

“Безумовно, великою перевагою є те, що польські громадські організації і фундації сприяють в оцифруванні найбільш цінних пам’яток культури та мистецтва, але головною темою цього заходу є створення власних можливостей для збереження,  впорядкування та оцифрування культурної спадщини” – наголосив у вступному слові Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

У заході взяли участь фахівці у сфері архівної справи,  присутнім був і онук Франка - Роланд Тарасович.  Головною темою зустрічі стала архівна спадщина України, можливості її оцифровування. Захід відбувся у рамках вшанування 102 річниці від дня смерті Івана Франка, тож одним з найголовніших завдань з’їзду стало питання перенесення на електронні носії робіт Івана Франка.

«А якщо говорити про Івана Франка – то про стотомник повного зібрання його праць. Сьогодні ми маємо лише 50-томник, виданий ще в радянські часи і який, крім того, зазнав певної цензури - не включено величезної кількості праць і творів Івана Франка, його листування, епістолярної спадщини. Все це має бути опрацьовано і видано» – зазначив Голова Комітету культури і духовності Микола Княжицький.

Під час з’їзду відбулось відкриття міжнародної виставки «Посмертна Маска вічно живого», а також учасники заходу урочисто поклали квіти до пам’ятника відомого українського письменника.

«Я маю велику надію, що у нас запрацює Інститут книги та Український культурний фонд, метою яких є власне і підтримка таких проектів. Коли ми говоримо про корифеїв, українських корифеїв – Івана Франка чи Лесю Українку – очевидно якраз ці новостворені інституції мають зробити все можливе аби їх літературна спадщина була вшанована та популяризована» – сказав в заключному слові на Міжнародному з’їзді архівістів та хранителів музеїв Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Відео