Матеріали засідання Комітету з питань культури і духовності від 23 травня 2018 року

Комітет
23 травня 2018, 18:38

Комітет з питань культури і духовності 23 травня 2018 року на своєму засіданні розглянув законопроекти щодо удосконалення системи охорони культурної спадщини, посилення відповідальності за злочини у сфері охорони культурної спадщини, протидії нелегальному вилученню об'єктів археологічної спадщини, врегулювання діяльності Українського культурного фонду та узгодження ряду питань, пов’язаних із реалізацією деяких положень Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні»:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини (реєстр. №8202).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи охорони культурної спадщини (реєстр. №8202-1).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (реєстр. № 8251).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду (реєстр. 8266).

5. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини у сфері охорони культурної спадщини та статті 44 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (реєстр. № 8050)

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії нелегальному вилученню об'єктів археологічної спадщини (реєстр. №8314).

В обговоренні взяли участь народні депутати України, представники міністерств культури України та закордонних справ України, Українського інституту національної пам’яті, Державного агентства України з питань кіно, Українського культурного фонду, Київської міської державної адміністрації, експертного середовища та громадськості.

За наслідками розгляду всі законопроекти були підтримані Комітетом та рекомендовані до розгляду Верховною Радою України.

На засіданні також обговорили та затвердили Рекомендації проведених парламентських слухань «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні».

Крім того, народні депутати – члени Комітету з питань культури і духовності заслухали та взяли до відома інформацію про результати аудиту Рахункової палати України щодо ефективності використання коштів державного бюджету на заходи з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.