За підтримки Голови Комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького у місті Полтава відбулось театралізоване мистецьке свято «День гуцульської культури»

Комітет
02 травня 2018, 14:04

 

30 квітня у Полтаві відбулося театралізоване мистецьке свято «День гуцульської культури», у якому взяли участь творчі колективи, майстри декоративно-ужиткового мистецтва Верховинського району Івано-Франківської області аби ознайомити містян зі своїми традиціями.

Перед початком яскравого дійства на Театральній площі, у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського організатори заходу – Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький голова обласної державної адміністрації Валерій Головко і голова Верховинської районної ради Івано-Франківської області Іван Шкіндюк – поспілкувалися з представниками медіа, а також підписана угода про партнерську співпрацю між регіонами з метою розширення й поглиблення партнерських відносин для забезпечення розвитку територіальних громад Верховинського району й Полтавської області.

«Комітет з питань культури і духовності, який я очолюю, і Міністерство культури України всіляко сприяють тому, щоб подібні обміни відбувалися частіше й їх було більше. Ми намагаємося об’єднати нашу Україну. Внутрішній туризм має величезний вплив на розвиток нашої культури.  Такі заходи важливі. Найголовніше, ми розуміємо, що українців єднає мова, віра, цінності і спільне бажання будувати нормальну європейську країну. Такий культурний обмін між областями набрав обертів особливо після старту реформи децентралізації, розвитку місцевих громад», - наголосив Микола Княжицький. Також М. Княжицький поінформував, що концерти верховинців уже відбулися в Івано-Франківську та Львові. На черзі – Чернівці. Ведуться перемовини з Миколаєвом і Харковом.

«Ми зі сходу до заходу, з півночі до півдня, з одного боку, різні за культурними традиціями, історією, але, з іншого боку - єдині, бо живемо у вільній Україні. Такі заходи додають впевненості, що ніколи в житті зворотного процесу роз’єднання не відбудеться. Культурна співпраця  між регіонами – запорука єдності, незламності й розвитку нашої держави», – зауважив очільник області Валерій Головко.

Під час показу театрального дійства жителі та гості Полтави мали змогу ознайомитись з культурною спадщиною Верховинщини: гуцульською співанкою, запальними народними танцями, гуцульським весіллям тощо. Народні умільці привезли вироби декоративно-ужиткового мистецтва: вишивку, предмети ткацтва, кушнірства, бісероплетіння, писанкарства, кераміку.

Інтерв’ю Голови Комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького (відео).