Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про охорону культурної спадщини" (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу)

18 липня 2011, 09:50

Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про охорону культурної спадщини" (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу) 

 

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроектом (реєстр. №8659) пропонується визначити статус Морських меморіалів, затвердити перелік, межі їх національної юрисдикції та заборонити проведення будь-якої діяльності (крім дослідницької) на об´єктах підводної культурної спадщини з цим статусом. Наголошувалося, зокрема, що проект розроблено з метою збереження та охорони об´єктів підводної культурної спадщини (цивільні судна та бойові кораблі, на яких під час Другої світової війни загинуло більше 20 осіб) шляхом надання їм особливого статусу Морського меморіалу.

 

Під час обговорення члени Комітету висловили низку зауважень до проекту. Йшлося, зокрема, про те, що у Законі "Про охорону культурної спадщини" місця загибелі бойових кораблів, морських та річкових суден, у тому числі із залишками бойової техніки, озброєння, амуніції тощо, віднесено до історичних об´єктів культурної спадщини. Отже, на цивільні судна та бойові кораблі, на яких під час Другої світової війни загинуло більше 20 осіб, вже розповсюджується його дія.

 

На засіданні наголошувалося, що чинним законом вже врегульовані питання встановлення меж та режимів використання зон охорони пам´яток, а також питання допущення до досліджень об´єктів культурної спадщини лише фахівців-пам´яткоохоронців. Тому, вважають народні депутати, запропоновані автором законопроекту зміни до статті 31 та статті 35 чинного закону не посилять охорону культурної спадщини, а лише призведуть до виникнення суперечностей у ньому. Члени Комітету висловили й інші зауваження до проекту.

 

Однак, зважаючи на те, що проблема, піднята автором у законопроекті, є актуальною і потребує невідкладного вирішення, парламентарії, попри викладені численні зауваження до способу вирішення означеної проблеми, вважають за необхідне рекомендувати Верховній Раді прийняти проект за основу та доручити Комітету з питань культури і духовності суттєво його доопрацювати.