22 вересня 2021 року на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв'язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів (реєстр. № 5586, Кабінет Міністрів України).

Зі словом виступила голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка, яка поінформувала, що обговорення цього законопроєкту триває уже декілька місяців. «Ми знаємо, що сьогодні систему охорони дитинства і захисту прав дітей насамперед здійснюють органи місцевого самоврядування, державні адміністрації. Ми звернулися від Комітету до них, щоб почути їхню думку щодо цього законопроєкту: 11 обласних адміністрацій та КМДА повідомили про відсутність зауважень до цього проєкту, а 14 обласних адміністрацій зазначили, що прийняття законопроєкту є недоцільним і висловили щодо нього низку зауважень», — сказала голова профільного підкомітету.

Основне зауваження стосується того, що неможливо поєднувати в одному державному органі повноваження соціального захисту громадян і захисту прав дітей. За підсумками засідання підкомітету було вирішено, що є необхідність створити державну службу у справах сім’ї та дітей. На цьому акцентував і заступник голови Комітету Павло Сушко.

За словами Павла Сушка, висновки роботи ТСК, яку він очолює, вказують, що в державі повністю зруйнована система захисту прав дітей. Народний депутат Юрій Павленко зазначив, що аналітика Міністерства соціальної політики щодо стану усиновлення, подана на запит Комітету, не відповідає реальній ситуації. Комітет підтримав пропозицію Юрія Павленка звернутися до Прем’єр-міністра України з проханням надати роз’яснення щодо повноважень Національної сервісної служби України в питаннях усиновлення дітей.

Комітет вирішив відправити законопроєкт 5586 авторам на доопрацювання.

 Також члени Комітету відправили на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для реалізації проєктів у сфері розвитку об’єктів культурного призначення та управління пам'ятками культурної спадщини в рамках державно-приватного партнерства (реєстр. № 5808, авторства н.д. Микити Потураєва та Євгенії Кравчук) та проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту української мови як державної (реєстр. № 5670, авторства н.д. Єлізавети Богуцької).

Розгляд проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг (реєстр. № 5876) відбувся за процедурою ad hoc. Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити його за основу і в цілому.

Крім того, за основу і в цілому підтримали проєкт Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування (реєстр. № 5854) та проєкт Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (реєстр. № 5635). Законопроєктом пропонується передбачити фінансову підтримку закладів оздоровлення та відпочинку дітей за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

Серед інших питань заслухали Звіт про стан і проблеми оздоровчої кампанії 2021 року, який представили заступник Міністра соціальної політики Бориса Лебедцова та генеральний директор директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Руслан Колбаса.

Запис засідання можна переглянути на нашому каналі.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 березня 2024 14:02
28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30