22 липня народні депутати Микита Потураєв та Євгенія Кравчук долучилися до обговорення Розділу 3 законопроєкту про медіа 2693-д щодо регулювання публічних аудіовізуальних медіа.  Учасниками заходу стали понад 65 осіб, серед яких – європейські експерти, медіаюристи та представники локальних медіа. Модерувала дискусію почесна голова НАМ Тетяна Лебедєва.

Голова Комітету Микита Потураєв подякував міжнародним організаціям та партнерам, завдяки допомозі яких проведено чимало експертних обговорень законопроєкту та, власне, розроблено сам законопроєкт. «З приводу теми зустрічі, цей розділ стосується забезпечення більшої незалежності українських медіа. Я дуже добре розумію проблеми місцевих медіа, і саме цей закон, сподіваємося, зможе покращити їхнє становище», сказав Микита Потураєв.
Джилліан МакКормак, директорка «Internews Ukraine», наголосила, що для Internews одним із основних завдань «Медійної програми в Україні» є допомога щодо впровадження критично важливих медіареформ. «Ми розглядаємо закон "Про медіа" як одну з таких реформ, оскільки він погоджує українське медійне законодавство з нормами Директиви про аудіовізуальні послуги... Я переконана, варто ухвалити новий закон, навіть з деякими недоліками, оскільки він має удосконалення застарілого чинного законодавства. Жоден закон не є ідеальним. Завжди є можливість вносити зміни та вдосконалювати закони, що діють», прокоментувала фахівчиня.
Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні, зазначила: «Позиція Ради Європи залишається незмінною. Ми вважаємо, що необхідно прийняти цей законопроєкт найближчим часом для того, щоб урегулювати законодавче поле для функціонування медіа в Україні, зокрема і місцевих медіа. Сам законопроєкт є важливим кроком уперед і приведення його у відповідність до стандартів Ради Європи і положень Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги сприятиме наближенню України до виконання міжнародних зобов’язань та підвищенню якості медійних послуг».
Міжнародний консультант Ради Європи Ґерґелій Гоштоній високо оцінив регулювання публічних аудіовізуальних медіа, запропоноване в проєкті закону «Про медіа», і підкреслив, що ще 5 років тому не можна було уявити, що в Україні на законодавчому рівні будуть описані мовлення громад, фейки, булінг, кіберзлочини.
Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук також подякувала експертам за підтримку проєкту та додала, що автори документа члени Комітету виступають за його розгляд в першому читанні у вересні. «На жаль не встигли на цій сесії дійти до розгляду через певні обставини. Що стосується саме цього розділу, на мою думку, вдалося ще більше наблизити його до рекомендацій Ради Європи, рекомендацій Директиви. Дійсно, вперше з’являється мовлення громад як окремих спільнот… У жовтні цього року усі 1440 громад одночасно підуть на вибори, в частині із них зараз існують аудіовізуальні медіа, засновниками яких є, зокрема, органи місцевого самоврядування, тому закон прописує, власне, можливість незалежності редакційної політики і те, яким чином будуть формувати наглядові ради, щоб забезпечити цю незалежність. Важливий момент участь у програмі «Креативна Європа» за різними напрямками. Сподіваємося, що після прийняття законопроєкту наші медіа будуть мати доступ та візьмуть участь у цій програмі Європейського Союзу. Будемо всіляко заохочувати їх до цього», — розповіла Євгенія Кравчук.
Катерина М’яснікова, виконавча директорка НАМ та учасниця групи з розробки проєкту Закону «Про медіа», під час онлайн-дискусії зосередила увагу на основних положеннях 3 розділу законопроєкту: видах публічних аудіовізуальних медіа, механізмах редакційної незалежності, вимогах до програмного наповнення, порядку обрання складу Наглядової ради, особливостях ліцензування та порядку фінансування тощо (презентація).

Відео доступне за посиланням. 

Захід організовано у співпраці Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з Національною асоціацією медіа  за сприяння проєкту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews, та проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02
28 березня 2024 16:55