Цього року виповнюється 30 років з дня підписання Конвенції ООН про права дитини. До цього міжнародного документа приєднались майже усі країни світу для того, щоб забезпечити дітям планети щасливе дитинство. В Україні Конвенцію ратифіковано у 1991 році.

Вперше в історії України діти відкрили роботу сесії Верховної Ради. Своїми виступами у Парламенті юні активісти нагадали про важливість прав дітей та озвучили виклики, які бентежать молодь України. Таким чином, Україна долучилась до глобальних заходів ЮНІСЕФ, присвячених відзначенню 30-річчя Конвенції ООН про права дитини.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у своєму виступі наголосив: «Діти - наше майбутнє. Для них ми будуємо державу сьогодні. Тому всім доцільно почути дітей, їхню думку, їхні прагнення. Ми запросили молодих активістів, щоб вони поділились із нами своїм баченням майбутнього і, що не менш важливо, теперішнього».


Як зазначила у своєму виступі Заступниця голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, діти в Україні мають ті ж проблеми, що і їхні однолітки у

всьому світі. «Тільки завдяки інноваційним підходам, політичній волі та збільшенню ресурсів ми перетворимо бачення Конвенції про права дитини в реальність для всіх дітей. ЮНІСЕФ готовий співпрацювати із Парламентом для досягнення цілі Конвенції - кращого майбутнього для кожної дитини», - зауважила Лора Білл.


У сесійній залі Парламенту 15-річна Лідія Давида зі Львова, учасниця Міжнародного Саміту ЮНІСЕФ для міст, дружніх до дітей та молоді, від імені усіх дітей поділилась своїми тривогами та побажаннями щодо змін для дітей та молоді в Україні: «Реалізація права дитини - бути почутою. Право, яке закладено у Конвенції ООН про права дитини. А також це користь для країни, для покращення життя самих дітей. Даючи дітям можливість брати участь у житті країни, ми сприяємо зростанню активних і небайдужих громадян. А значить, ми збільшуємо наші шанси на майбутнє» (Виступ).


17-річний Володимир Чарушин із Харкова, автор проекту з популяризації жестової мови. у своєму виступі на прес-брифінгу порушив питання інклюзії та інтеграції дітей з обмеженими фізичними можливостями: «Я і мої друзі мріємо зруйнувати стіну нерозуміння між суспільством і людьми, які не чують, чи не бачать, чи не можуть ходити. Ми маємо стати творцями змін. Ми - це суспільство! Це я, ви, це кожен з нас. Я говорю мовою жестів, але Ви можете почути мене серцем. І ми разом побудуємо країну, де поважають права дітей та дослухаються до них». 20 листопада цього року Володимир представить Україну на Генеральній Асамблеї ООН у Нью- Йорку.




У події взяли участь діти, які активно долучаються до змін у сфері екології, охорони здоров’я та освіти. Вони мали можливість активно спілкуватися із народними  депутатами України у Парламенті.

 

Довідково:

Конвенція ООН про права дитини  https://www.unicef.org/ukraine/uk/convention

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19