«Кожен народ має право на розвиток своєї мови»

 

Про це сказав Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький в понеділок, 15 квітня під час круглого столу щодо асиміляції народів РФ. Захід проходив у Дипломатичній академій ім. Геннадія Удовенка при МЗС України.

«Ви бачите скільки часу ми обговорюємо в парламенті мовний законопроект та намагаємося захистити право українців на мову у власній країні. Українці досі є жертвами тієї боротьби, яку стільки століть з нами проводить Російська Імперія. Але ми вірні нашим принципам. Кожна нація та кожен народ має право на розвиток своєї мови, яка безумовно є цивілізаційною цінністю», - сказав Голова Комітету Микола Княжицький.

Він також зауважив, українці завжди поважали право на самовизначення, розвиток власної культури та традиції всіх народностей та, зокрема, поневолених Росією народів. Такі заходи, присвячені проблемам народів, які намагається знищити Російська Федерація є свідченням того, що Україна є демократичною державою, для якої гуманістичні європейські цінності є основоположними. 

«Є народи, які взагалі можуть зникнути з культурної та політичної карти світу. А зникнення народу, зникнення культури, з моєї точки зору, є цивілізаційною катастрофою», - зауважив Микола Княжицький.

Круглий стіл «Народи Російської Федерації: між асиміляцією та самовизначенням» присвячений проблемам народів Росії, які зазнають системного тиску з боку уряду РФ.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко зазначила, що у Верховній Раді зареєстрований проект звернення до міжнародного співтовариства №10125  щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації.  У цьому документі наведені приклади порушення прав корінних народів в РФ,  переслідування національних товариств громадських об’єднань, порушення свободи совісті та зібрань, витіснення мов корінних народів з освіти та публічної сфери,  кримінальних переслідувань та ув’язнення діячів національних рухів.

«Я дуже сподіваюся,  що після ухвалення законопроекту про мову, парламент перейде до цього документу,  в якому ми пропонуємо міжнародним організаціям посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою припинення політики асиміляції корінних народів РФ», - сказала Гопко.

Організатори заходу звертають увагу на те, що у боротьбі за демократичні свободи, національні права, політичні переконання, в тому числі й відмовляючись визнавати анексію Криму або воювати на Донбасі, активісти національних рухів залишаються в інформаційній ізоляції, вони очікують на міжнародну підтримку та солідарність.

Також була представлена виставка періодичних видань мовами народів РФ, у тому числі, малочисельних та нині зниклих (експонати з Музею-архіву преси Вахтанга Кіпіані). Це раритетні газети латиницею, кирилицею, арабською графікою, зокрема й такі, що видавалися на території сучасної Росії на початку ХХ ст. (найстарішому екземпляру – більше 100 років).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02