Українці майже нічого не знають про тих багатьох видатних людей, які відстоювали інтереси нашої держави в світі в ХХ столітті

 

Про це в середу, 6 лютого під час презентації фільму «Ольгерд Бочковський. Незгасима іскра палаючої ватри національної свідомості» сказав Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький

Документальний фільм «Ольгерд Бочковський. Незгасима іскра палаючої ватри національної свідомості» - це перший  масштабний проект- розповідь про видатного соціолога, політолога та активного діяча української діаспори в Європі ХХ ст. Бочковський був «адвокатом» українського питання в світі, протидіяв радянській пропаганді. У 1932-33 рр. очолював Комітет допомоги голодуючим в Україні. 

«В нашій історії загублений цілий пласт відомостей про представників української діаспори, які відстоювали інтереси України в світі. Сьогодні ми відкриваємо  ім‘я одного з найбільш яскравих інтелектуалів української суспільної думки повоєнних часів. Бочковський не був етнічним українцем, але обрав українство свідомо. Завдяки зусиллям таких людей світ дізнавався про проблеми українців, зокрема про Голодомор», - сказав Микола Княжицький.

На його думку, українці мають дізнаватися власну історію, а фільми такого формату допоможуть відкрити українській молоді імена, забуті та замовчані радянською системою.

Ольгерд Бочковський був одним з ідеологів «панєвропейського руху», який створив ідейну основу для виникнення Європейського Союзу. Бочковський переконував, що об’єднання Європи буде неповноцінним без участі України – і сто років тому, по суті, передбачив рух сучасної України до ЄС.

Стрічку створено Громадською Організацією «Всеукраїнський Демократичний Форум», за фінансової підтримки Українського Культурного Фонду – державної інституції з підтримки вітчизняної культури, створеної в 2017 році. Фонд координує свою діяльність з Міністерством культури та фінансує культурні проекти та заходи виключно на конкурсній основі.

Виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів розповіла, що минулого року Фонд підтримав 293 проекти у різних секторах культури, і саме представники аудіовізуального сектору були найактивнішими. Вона також зазначила, що одним з напрямків роботи на цей рік буде фінансування освітніх проектів з повернення невідомих українських імен.

«Ми переживаємо історичний момент. Тепер митці за єдиними правилами можуть отримати фінансування своєї ідеї. Це визначає не чиновник, а експертні групи. Завдяки таким проектам сьогодні ми дізнаємося про тих видатних українців, імена яких знають більше за кордоном ніж в Україні», - сказав Міністр культури Євген Нищук.

На заході також були присутні Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, члени Комітету з питань культури і духовності, народні депутати України, Міністр закордонних справ 2007-2009 рр. Володимир Огризко, представники культури та громадськості.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30