На думку ініціатора проекту, Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Миколи Княжицького, Гуцульщина має стати культурним центром України і Східної та Центральної Європи.

Кінофестиваль «Дні українського кіно» в Карпатах цього року проходив з 23 по 25 грудня. Мешканцям Верховини, Косова та Снятина мали змогу безкоштовно переглянути останні українські прем’єри та поспілкуватися з акторами-виконавцями головних ролей в цих стрічках.

 «Чому рік тому ми вирішили привезти сюди сучасне українське кіно? Тому що, очевидно, що ці місця, де живуть прекрасні люди, в усі часи закохували в себе представників української  та європейської  еліти. Сюди завжди приїжджали інтелектуали аби помилуватися карпатськими краєвидами та познайомитися з унікальною гуцульською культурою. Саме тут і народжувалося українське кіно», - сказав Микола Княжицький.

Він також наголосив, що багато етнічних груп українців було знищено, проте, гуцули пережили складні часи, але зберегли свою культуру та традиції.

«У мене завжди було бажання привезти сюди багатьох відомих людей і зробити це місце культурною столицею не тільки України, а й Східної та Центральної Європи. І ми вже почали це робити, хоча це і непросто, адже тут не те що кінотеатру нема – нема культурного дому. Ми  проводимо кінофестиваль у звичайній школі. Проте, не треба чекати, поки хтось щось побудує. Треба розвивати  цей край. І сьогодні ми проводимо «Дні українського кіно» тут вже втретє. Також проводили науково-практичну конференцію та музичний фестиваль», - впевнений народний депутат України.

Цього року глядачам показали мультфільм «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила». Комедію «Скажене весілля» особисто представила Леся Самаєва, виконавиця ролі матері нареченої. З глядачами також після перегляду екранізації роману «Ворошиловград» Сергія Жадана «Дике поле» спілкувався Олег Москаленко, виконавець головної ролі. Фільм «Легенда Карпат» представила майже вся знімальна група. Режисер стрічки Сергій Скобун та члени творчої групи отримали подяки за внесок у розвиток культури і мистецтва.

Нагадаємо, вперше «Дні українського кіно» пройшли у Верховині минулого року. Тогорічні фільми «Кіборги», «Сторожова застава», «Чужа молитва», «Межа» та ін. представили творці цих картин близько трьом тисячам верховинців та мешканців навколишніх сіл.  Влітку покази українського кіно пройшли в с. Криворівня в рамках Першого Міжнародного форуму Центральної та Східної Європи «Via Carpatia».

Ініціатор проекту – Голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України, Микола Княжицький

Співорганізатор – ГО «Всеукраїнський демократичний форум»,

МКФ «Молодість» - співорганізатор показів у Косові та Снятині.

За підтримки Державного агентства України з питань кіно, Івано-Франківської ОДА, Верховинської районної ради та адміністрації

Інформаційний партнер – телеканал «Еспресо».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02