Про це наголосив Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під час відкриття Першого Київського музейного форуму у Києві.

Київський музейний форум – культурно-мистецький захід, який об’єднає музейних працівників Києва, багатьох регіонів України та іноземних фахівців Протягом двох днів учасники Форуму обговорюватимуть питання законодавства у сфері музейної справи, впровадження сучасних технологій та створення електронних фондів, менеджмент та маркетинг, перейняття досвіду провідних музеїв Європи як у роботі з фондами, так і в позиціонуванні себе на ринку надання культурних послуг та інші.

Голова Комітету Микола Княжицький зауважив, що у сфері культури вже відбулося багато позитивних змін. «Ми спробували зробити все можливе для розвитку українського кіно, обмежити іноземне втручання у культурні процеси; зробили багато для збереження історико-культурних та архітектурних пам’яток, пам’яток, що внесені до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Працюємо над архівною справою і переходимо до музейної сфери», - сказав він.

На думку Миколи Княжицького, культура і музейна сфера, зокрема, відіграють дуже велику роль в ідентифікації нації. «Перед нашою музейною сферою, яка формувалася ще у радянські часи, сьогодні стоять зовсім інші виклики.  Є музеї різних форм власності. Є музеї традиційні та наративні, яких, на жаль, мало. Наше завдання - здійснити реформування усієї сфери. Очевидно, що має бути прийнято новий ефективний закон. Необхідно підтримати такі музеї економічно, методично, змінити систему управління музеями», - підкреслив у своєму виступі Голова Комітету Микола Княжицький.

Він також наголосив на проблемах українських музеїв. Художні музеї мають недостатньо фінансових можливостей для закупівлі полотен, історичні музеї – для реставрації або здійснення археологічних робіт. Крім того, в Україні майже нема музеїв наративних, які б розповідали історію, застосовуючи сучасні технології, мультимедіа. Такі музеї фінансуються за окремими проектами.

«Музеї мають бути різними, їх має бути багато. І для цього має бути програма розвитку музейної справи, яку б Міністерство культури України мало запропонувати. Сподіваюсь, що сьогоднішній захід стане ефективним майданчиком для діалогу між владою, суспільством та фахівцями у сфері музейної справи», - підсумував Микола Княжицький.

У Форумі взяли участь голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський, директор Департаменту культури Київської міської державної адміністрації Діана Попова, куратор фестивалю Kyiv Art Week Євген Березницький та віце-директор Музею Варшавського повстання (Польща) Павел Укєльський.

Відео

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02
28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08