«VIA CARPATIA» – це міжнародний культурний фестиваль покликаний об'єднати у собі культурну спадщину Карпат (http://viacarpatia.org). Перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи «Via Carpatia» відбудеться з 23 по 30 червня у Карпатах (смт. Криворівня та Верховина, Івано-Франківська область).

Ідея заходу має історичне підґрунтя, адже цей край ще десятки років тому був улюбленим місцем відпочинку української інтелігенції. «Криворівня - це унікальне село у Верховинському районі, де свого часу проводили літні вакації українська інтелігенція. Протягом дванадцяти років там перебували Іван Франко та Михайло Грушевський, приїжджали Леся Українка та художник Іван Труш, створював театр Гнат Хоткевич. В цій місцевості Параджанов знімав «Тіні забутих предків», - сказав ініціатор створення форуму Голова Комітету з питань культури і духовності – Народний депутат України Микола Княжицький.

Поставлено за мету, не просто відродити це місце, а й ще раз нагадати, що Україна є центром Європи і однією з країн, яка підписала Карпатську конвенцію, якій виповнюється п'ятнадцять років. Цей документ об'єднав Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Сербію. «Ми назвали форум Via Carpatia, бо саме так називається дорога, яку відновлюють і яка поєднуватиме Балтійське і Середземне море, вона проходитиме через усі Карпати і забалканські країни. Ми хочемо створити культурний центр східно-європейського простору», - зазначив у своєму виступі Микола Княжицький.

У рамках Форуму запланована й економічна дискусія. Очікується, широке представництво урядовців та депутатів з Європейського Союзу. Форум відвідає литовський політик, член Сейму Литовської Республіки, екс-прем'єр-міністр Андрюс Кубілюс, який представить свою європейську стратегію для України. Також очікується участь першого віце-прем'єра, Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та інших представників уряду.

«Є бажання презентувати Верховинський район для України та Європи, для того, щоб показати багато цікавого, що в горах збереглася та самобутність, автентика, звичаї, традиції, фольклор, музика, пісня. У регіоні є дивовижні місця, де енергетика йде з землі та небес», - розповів голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк.

Форум триватиме понад тиждень з 23 по 30 червня у с. Криворівня Івано-Франківської області і планує зібрати у серці українських Карпат понад 150 учасників та 20 000 відвідувачів з різних країн. Форум покликаний не лише розкрити різноманіття культури Карпат, але й зібрати разом інтелектуальних лідерів Східної та Центральної Європи. До програми "Via Carpatia" увійшли кінофестиваль «Transcarpatia», фестиваль музики та мистецтва «Sounds of Carpatia», фестиваль українських виробників «Made in Ukraine: Зустріч у Карпатах», традиційний гуцульський фестиваль «Полонинське літо» та свято народної творчості імені Гната Хоткевича. Серцем «Via Carpatia» стане проведення міжнародної конференції «Коло Вінценза», де вперше вручатиметься Премія Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіону».

На конференції «Коло Вінценза» обговорюватимуться питання екологічної ситуації у Карпатах, існування національних природно-заповітних територій, розвиток інфраструктурних проектів тощо.

Також обговорюватиметься конституційна демократія, економічні моделі розвитку сільського господарства у гірських районах, туризм як чинник розвитку економіки Карпатського регіону.

«На майбутнє Форум має перетворитися на Центральноєвропейський Давос, але з наголосом на культуру, яка стає драйвером розвитку економіки, інфраструктури», - сказав організатор конференції «Коло Вінценза» Борис Захаров.

Під час кінофестивалю Transcarpatia покажуть головні кінопрем’єри просто неба. Відбудуться покази стрічок «Легенда Карпат», «ЕКС», «Зрадник», «Ізі», «Коли падають дерева», а також покази ретроспективних стрічок, короткого метру та документальних фільмів.

Окрасою Форуму стане традиційний гуцульський фестиваль «Полонинське літо» – свято вшанування вівчарської справи на Гуцульщині. У програмі: екскурсії, розваги, вироби народних майстрів, традиційна кухня та напої гуцулів.

До організації фестивалю долучився проект «Made in Ukraine». Його організаторка Юлія Савостіна впевнена, що поширення карпатських виробів має великий потенціал. «Фестиваль «Made in Ukraine» виконує дві функції. По-перше, ми нашим українським підприємцям, які впевнені, що за межами великих міст нічого не відбувається, показуємо, що і в маленьких містах можна купувати і виготовляти українське. По-друге ми відкриваємо підприємцям абсолютно нереальний туристичний край, нову Україну. Для мене ж цікаво відкривати малий смачний майстерний крафт. Можливо, ми когось вмовимо приїхати до Києва і не боятися показувати себе великій аудиторії», - сказала організаторка фестивалю «Made іn Ukraine: на Полонинському літі».

Завершиться Форум яскравим фестивалем музики та мистецтва «Sounds of CARPATIA». Відомі українські виконавці представлять свої хітові композиції просто неба серед Карпатських гір. Серед запрошених плануються виступи Тараса Чубая, Олега Скрипки, Марічки Бурмаки, Христини Соловій, гуртів «Мандри», «KOZAK SYSTEM» і багатьох інших виконавців.

Організатори: ГО «Всеукраїнський демократичний форум», ГО «Гуманітарна студія «Хвиля», ГО «Співбуття: культурна автономія»

Форум відбувається за підтримки: Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Міністерства інформаційної політики України, Міністерства культури України, Державного агентства України з питань кіно, Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Верховинської районної ради, Верховинської районної адміністрації.


 

 

Відео

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02
28 березня 2024 16:55