«Ми маємо створити культурну стратегію розвитку Карпатського регіону» – Микола Княжицький


Про це заявив Голова Комітету культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький під час урочистого засідання з нагоди 15-річчя підписання Карпатської Конвенції «Карпати – зв'язок для європейської інтеграції та стійкого регіонального розвитку», яка є основою для внутрішнього національного та транскордонного співробітництва,  а також платформою для розробки та реалізації спільних стратегій, програм і проектів зі збалансованого розвитку.

“Карпати - це місце, де працюють справжні ентузіасти, де збережена українська природа залишаються національні природні парки, якими опікується наше Міністерство екології і природніх ресурсів. На жаль, ми маємо достаньо багато інших проблем в українських Карпатах пов’язаних, наприклад, з адмінітративною реформою, які, на жаль, не враховують складності і ведення господарства і проживання у цих районах, отримання освіти, доступу до культурних послуг. Саме тому ми намагаємося співпрацювати з профільними комітетами аби під час проведення цієї адміністративної реформи все це було враховано” – наголосив Микола Княжицький.

Під час засідання йшлося про здобутки, яких вдалося досягнути країнам-учасницям за період дії Конвенції, а також про спільні екологічні виклики у питаннях збереження унікальних видів флори та фауни  Карпат.  У заході взяли участь  представники посольств країн-учасниць Конвенції, органів влади й місцевого самоврядування, наукових установ, міжнародних інституцій та громадянського суспільства.

“Коли ми говоримо про Карпатську конвенцію, то ми бачимо як успішно наші сусіди просувають здобутки цієї конвенції і безумовно говорять не лише про захист екологічний, але і про розвиток економічний. Як, до прикладу, це робить Польща, яка приділяє розвитку Карпат значну увагу. Де на рівні вищих посадових осіб і навіть спікера парламенту і прем’єр-міністра, де провоиться і координація роботи різних міністерств і відомств щодо розвитку Карпат. Це і культурні проекти, це і туристичні проекти, це і побудова спортивної інфраструктури, як для місцевого населення, так і для залучення туристів. Де Україна могла б себе тут знайти? Я абсолютно переконаний окрім захисту природніх лісів, які нам вдалося зберегти - ми маємо очолити своє місце і у культурній стратегії Карпат. Адже розвиток культури Карпат є надзвичайно важливим, культура - це те, що об’єднує нас і наших сусідів” – зазначив Голова Комітету культури і духовності Микола Княжицький.

Також під час виступу було обговорено важливість участі України у міжнародних інфраструктурних проектах, наприклад, таких як проект Via Carpatia, мета якого поєднати з'єднати країни Північної та Південної Європи.

"Те, щоб нас сьогодні могло об’єднати – це спільна культура. Ми плануємо проводити у Івано-Франківський області великий фестиваль Карпатського регіону, який буде називатися Via Carpatia. Таке культурне спілкування між країнами Карпатського регіону – це наша першочергова задача задля сталого розвитку Карпат” – запросив приєднатися до участі у фестивалі усіх охочих Микола Княжицький.

Нагадаємо, Міжнародний фестиваль “Via Carpatia” відбудеться 23-30 червня у Верховині Івано-Франківської області. В рамках фестивалю проходитиме кінофестиваль "Transcarpatia", фестиваль народної творчості імені Гната Хоткевича конференція "Коло Вінценза: майбутнє Карпат", народний гуцульський фестиваль "Полонинське літо"  та фестиваль музики та мистецтва "Sounds of CARPATIA".

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30