ЗАЯВА

Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

щодо передачі Софії Київської до Мінкультури

 

Рішення Президента України та Кабінету Міністрів України про передачу до сфери управління одного центрального органу виконавчої влади – Міністерства культури України – всіх історико-культурних заповідників, заснованих на державній власності, на перший погляд мало б лише вітатися. Однак є декілька «але».

Створення єдиного управлінського органу у сфері охорони культурної спадщини і підпорядкування йому всіх історико-культурних заповідників, заснованих на державній власності, на думку Комітету з питань культури і духовності, має носити комплексний і завершений характер. Воно повинно супроводжуватися передачею науково-дослідних, проектувальних та реставраційних організацій у сфері охорони культурної спадщини, відповідним кадровим забезпеченням.

На сьогодні ж Міністерство культури України фактично не має ні практичного досвіду, ні фахівців у сфері реставрації. А у підпорядкуванні Мінрегіонбуду якраз існує декілька спеціалізованих науково-дослідних, проектно-реставраційних і виробничо-реставраційних організацій та підрозділів зі спеціалістами високого фахового рівня. На практиці це означає: Національний заповідник «Софія Київська»,  який на сьогодні відноситься до Мінрегіонбуду, перебуває у задовільному стані, а Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник (відноситься до Мінкультури)   у, м’яко кажучи, незадовільному.

Окрім того, останній має безліч власних невирішених проблем. На території Києво-Печерської Лаври перебуває низка користувачів, у тому числі й сторонніх, від чого страждає справа охорони пам’яток. Останніми роками знищено перебудовами і нефаховими ремонтно-реставраційними роботами частину пам’яток культурної спадщини, натомість зведено новітні будівлі, допущено зсуви ґрунтів на території Лаври, відбувається неконтрольована забудова.

Виникає також питання, чи не з’явиться небезпека захоплення Софії Київської однією з конфесій, як це відбувається з приміщеннями Києво-Печерської Лаври? Як стверджують експерти, у Софії Київській технічні умови будівель не передбачають богослужінь без втрати їх автентичності та культурної цінності. Регулярні богослужіння зумовлюватимуть коливання температур, підвищення вологості, вібрацію, що згубно позначиться на мозаїці та фресках.

Тому, погоджуючись з доцільністю віднесення Національного заповідника «Софія Київська» до сфери відання Мінкультури, вважаємо, що на даному етапі така передача навряд чи піде на користь збереженню об’єкту «Київ. Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами. Києво-Печерська Лавра» у Списку ЮНЕСКО.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30
11 квітня 2024 09:30
09 квітня 2024 15:27
06 квітня 2024 14:30
04 квітня 2024 16:45
29 березня 2024 14:02