ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ КУЛЬТУРИ І ДУХОВНОСТІ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

 

Протокол №3 від 06.03.2013

 

          Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності провів 10 січня 2013 року слухання у Комітеті «Про збереження Гостинного двору, Національного заповідника «Софія Київська», Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, державного заповідника «Стародавній Київ» та інших об’єктів культурної спадщини».

Керуючись статтями 11, 14, 24 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет заслухав Звіт Рахункової палати України про результати перевірки ефективності використання коштів державного бюджету на утримання і збереження Національного заповідника «Софія Київська» та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, вивчив резонансні рішення Кабінету Міністрів України, Міністерства культури України та їх посадових осіб щодо Гостинного двору, музеєфікації залишків фундаменту Десятинної церкви та щодо інших об’єктів культурної спадщини в історичній частині міста Києва.

 

Комітет з питань культури і духовності  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати створення Тимчасової слідчої комісії з приводу розслідування порушень пам’яткоохоронного законодавства та встановленої законодавством процедури при прийнятті рішення щодо виключення будівлі Гостинного двору у м. Києві із списку пам‘ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави (законопроект № 2093).

 

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України скасувати Постанову №1380 від 15 серпня 2011 року «Про виключення будівлі Гостинного двору у м. Києві із списку пам‘ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави», і у подальшому не ухвалювати рішення, які суперечать статті 15 Закону України «Про охорону культурної спадщини», про виключення об’єктів культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

 

3. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати внесення будівлі Гостинного двору до Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, затвердженого Законом України № 574-VI від 23.09.2008 р., (законопроект № 1033).

 

4. Рекомендувати Київській міській державній адміністрації, враховуючи надання Контрактовій площі статусу пам’ятки містобудування та архітектури, ох. № 917-Кв, (наказ Мінкультури від 21.12.2012 р. № 1566), скасувати розпорядження від 29.02.2012 р. № 239 про надання дозволу ПАТ «Укрреставрація» на реконструкцію будівлі Гостинного двору під торгово-офісний центр.

 

5. З метою врахування думки громадськості м. Києва рекомендувати Київській міській державній адміністрації провести широкі громадські слухання щодо реставрації та подальшого використання будівлі Гостинного двору у м. Києві (Контрактова площа, 4).

 

            6. Рекомендувати спеціально уповноваженим органам охорони культурної спадщини:

- забезпечувати оприлюднення в засобах масової інформації всієї проектної та дозвільної документації на будівельні роботи організаціями, які проводять будівельні роботи на пам’ятках культурної спадщини та в їхніх зонах охорони;

- залучати громадськість до вироблення та прийняття рішень щодо охорони об’єктів культурної спадщини, зокрема шляхом проведення громадських слухань та з використанням науково-методичних рад, консультативних рад з питань охорони культурної спадщини;

- не включати до складу науково-методичних рад, консультативних рад з питань охорони культурної спадщини, створених відповідно до статті 7 Закону України «Про охорону культурної спадщини», державних службовців та інших пов’язаних осіб.

 

            7. Рекомендувати Кабінету Міністрів України, Міністерству культури України, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Київській міській раді, Київській міській державній адміністрації:

- оголосити мораторій на будь-яке будівництво на території об’єкта «Київ: Собор Св. Софії, Києво-Печерська Лавра та прилеглі монастирські споруди», включеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, та в межах його охоронної (буферної) зони, затвердженої наказом Міністерства культури України від 05.07.2011 р. № 511/0/16-11, у т.ч. на залишках фундаментів Десятинної Церкви та у відповідній зоні охорони, до затвердження Плану зонування території центральної планувальної зони міста Києва;

- відповідно до параграфів 107, 172 Практичних настанов з виконання Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року, інформувати Комітет всесвітньої спадщини про всі наміри розпочати або дозволити в зоні, що охороняється Конвенцією, значні роботи з реставрації, відновлення чи нового будівництва, які б могли вплинути на універсальну цінність об’єкта всесвітньої спадщини, а також отримувати в установленому порядку схвалення на такі роботи від Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

8. Рекомендувати Кабінету Міністрів України, Міністерству закордонних справ України, Міністерству культури України надати Комітету з питань культури і духовності, а також оприлюднити в засобах масової інформації оновлений звіт про стан збереження об’єкта «Київ: Собор Св. Софії, Києво-Печерська Лавра та прилеглі монастирські споруди» та виконання відповідних рішень 36-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який може стати підставою для включення об’єкту на 37-ій сесії у 2013 році до Списку об’єктів всесвітньої спадщини, що знаходяться під загрозою.

 

9. Рекомендувати Міністерству культури України розробити і затвердити підзаконні нормативно-правові акти, обумовлені Законом України «Про охорону культурної спадщини», зокрема форму Державного реєстру нерухомих пам’яток України, положення про нього, а також забезпечити внесення всіх об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і його публікацію.

 

10.  Рекомендувати спеціально уповноваженим органам охорони культурної спадщини активізувати роботу з укладання охоронних договорів з власниками пам’яток, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини чи їх частин, а також посилити контроль за дотриманням положень таких охоронних договорів.

 

11. Рекомендувати Міністерству культури України щоквартально подавати звіти Комітету з питань культури і духовності про стан виконання рекомендацій, зазначених вище.

 

            12. Рішення Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності надіслати Президенту України, Кабінету Міністрів України, Міністерству культури України, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Київській міській раді, Київській міській державній адміністрації та іншим спеціально уповноваженим органам охорони культурної спадщини.

 

 

Голова Комітету                                                                      В. КИРИЛЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 березня 2024 14:02
28 березня 2024 16:55
28 березня 2024 12:51
27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30