27 жовтня 2021 року у залі засідань Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулася зустріч голови Комітету Микити Потураєва, голови підкомітету з питань культури Миколи Княжицького, члена Комітету Володимира Вятровича із делегацією Постійної комісії з питань засобів масової інформації Сенату Парламенту Чеської Республіки. До складу делегації увійшли сенатори Їржі Ружічка, Вацлав Халоупек, Давід Смоляк, посол Чехії в Україні Радек Матула, секретарка комісії Їтка Піларжова та другий секретар Посольства Томаш Павлічек.

На початку розмови голова Комітету Микита Потураєв висловив сподівання, що такі зустрічі і обмін досвідом допоможуть налагодити більш плідну співпрацю між нашими парламентами. «Звичайно, ми зараз стикаємось з дуже важкими викликами, пов’язаними із нашим спільним бажанням зберегти і захистити базові принципи свободи слова, свободи журналістики, свободи медіа, і з тим, як запобігати постійним атакам на наш інформаційний простір. Стосуються ці атаки, на жаль, дуже великого спектра питань: від процесів вакцинації населення (в сенсі намагань підірвати довіру до кампанії вакцинації, посіяти хаос під час пандемії) до питань спотворення інформації щодо діяльності Збройних сил України», сказав Микита Потураєв. Парламентар додав, що ще одним питанням для обговорення є тема вибудовування відносин із техногігантами (напр. Facebook, Google), які не завжди звертають достатньо уваги на роботу алгоритмів та волонтерської мережі в Україні, що запобігають поширенню дезінформації. А це для нас дуже чутливе питання.

«Ви знаєте, що наша країна змінилася після Майдану в 2014-му році, і коли ми проводили ці зміни, то багато в чому, зокрема в гуманітарній сфері та в культурній політиці, брали для себе за приклад Чеську Республіку», зазначив Микола Княжицький.

Про користь досвіду Чехії для України, особливо після 2014 року, говорив також Володимир Вятрович: «Якраз чеський досвід подолання спадщини комуністичного тоталітарного режиму був для нас одним з основних, коли ми започатковували таку політику на державному рівні в Україні. Я дуже радий, що співпраця в такій історичній площині у нас продовжується: багато чеських істориків працює в Україні, є спільні чесько-українські проєкти, є спільна чесько-українська комісія. Ми прекрасно розуміємо, що, на жаль, історія є теж однією з арен інформаційної війни, на якій також треба боротися проти російських фейків».

Пан Вацлав Халоупек, голова Постійної комісії з питань засобів масової інформації Сенату Парламенту Чеської Республіки, акцентував, що для Чехії є важливими два аспекти в інформаційному просторі. Перший з них це свобода преси. «Нам вдається витримувати ці стандарти незалежної журналістики. І навіть іноді є відчуття, що аж занадто», зазначив сенатор. Другий аспект це ефективна діяльність Суспільного мовника, який користується довірою у населення і має високий рейтинг. «У чому ми відстаємо, це боротьба із фейками, переважно з російськими, і вони поширюються передусім в інтернеті. Ми бачимо, що ці поширювачі дезінформації випереджають нас на кілька кроків», повідав Вацлав Халоупек. За його словами, гарним прикладом ефективної боротьби з дезінформацією є республіки Балтії.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо роботи Суспільного мовника в Україні. Зокрема, Микита Потураєв поінформував, що вітчизняний Суспільний мовник тримає добру позицію у сегменті радіо та у напрямку digital, але слабшу серед телеглядачів. І на сьогодні, за словами Микити Потураєва, є два завдання з боку парламенту для підтримки мовника: перше ухвалити відповідний закон, який відкриє більші можливості для менеджменту і водночас не візьме під сумнів незалежність суспільного мовлення, друге забезпечити належне передбачене законом фінансування Суспільного обсягом 0,2 % від загального бюджету цього року та в наступних роках.

Наприкінці зустрічі обидва представництва висловили сподівання на подальшу взаємодію.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Міжнародна діяльність та співпраця”

20 квітня 2023 17:30
01 листопада 2022 17:54
28 жовтня 2021 13:10
27 жовтня 2021 14:13
14 липня 2021 16:01
08 липня 2021 12:41
02 липня 2021 16:16
02 липня 2021 15:54
09 квітня 2021 14:19