РІШЕННЯ

Комітет з питань культури і духовності

 

 

Протокол № 33       

від 20 квітня 2016 року

 

 

Про розгляд пропозицій змін до Регламенту

Верховної Ради України щодо кількості комітетів

 

Комітет з питань культури і духовності розглянув пропозиції змін до Регламенту Верховної Ради України (згідно з Рекомендаціями щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України) і висловлює такі зауваження стосовно пропозицій до переліку комітетів, який потрібно передбачити у законодавстві.

Комітет (до 1997 року – постійна Комісія) з питань культури і духовності створювався у кожному скликанні Верховної Ради України, починаючи з 1990 року. 

В історію українського парламентаризму Комітет з питань культури і духовності увійшов як орган, де приймались фундаментальні та стратегічні для українського державотворення рішення, зокрема, щодо основ законодавства про культуру, мовної політики, релігії, національної символіки та багатьох інших.

Членами Комітету з питань культури і духовності впродовж його існування були такі визначні українські політичні діячі, як Леонід Кравчук, Вячеслав Чорновіл, Лесь Танюк, Михайло Косів, Володимир Яворівський та багато інших.

Культурна політика держави займає важливе стратегічне місце у законодавчому полі України. У час гібридної війни проти України з боку Російської Федерації запобігання загроз національним інтересам є важливою складовою національної безпеки держави. Відповідаючи на виклики часу, Комітет нинішнього скликання підготував низку актуальних законопроектів, а деякі з них уже стали законами.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» до предмету відання Комітету з питань культури і духовності належить 6 напрямів роботи, а також відзначення на загальнодержавному рівні пам’ятних дат і ювілеїв.

 

У пропозиціях щодо змін до Регламенту Верховної Ради України відсутній Комітет з питань культури і духовності. Натомість пропонується створити Комітет з питань гуманітарної політики, який, очевидно, повинен об’єднати у своєму віданні напрямки роботи кількох комітетів. Новостворений громіздкий комітет з питань гуманітарної політики, з одного боку (як це бачимо у пропозиціях щодо змін до Регламенту), не буде об’єднувати усю гуманітарну сферу, а з іншого – буде переобтяжений предметами відання (близько 40, у той час, коли кількість предметів відання інших комітетів не налічуватиме і 10). На нашу думку, це може спричинити диспропорцію та неефективність у законотворчій роботі Верховної Ради України.

 

Зазначаємо, що у Доповіді та Дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, підготовленій Місією Європейського парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса, рекомендовані зовсім інші принципи та критерії. Так, відповідно до пункту 17 зазначеного документу, у структурі Верховної Ради наступного (дев’ятого) скликання пропонується передбачити меншу кількість комітетів (орієнтовно 20), які повинні чітко співвідноситись зі сферами відповідальності міністерств. У той же час пропозиціями до Регламенту пропонується залишити комітети, які не мають свої профільних міністерств, а об’єднати ті, що їх мають. Наголошуємо, що Комітет з питань культури і духовності співвідноситься зі сферою відповідальності Міністерства культури України.

Комітет підтримує необхідність реформування парламенту, але вважає, що підходи до реформування мають відповідати рекомендаціям Дорожньої карти щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України і бути зваженими та обгрунтованими.

 

Комітет пропонує внести до переліку комітетів у Регламенті Верховної Ради України Комітет з питань культури і духовності, а  Комітет з питань гуманітарної політики зі згаданого переліку  вилучити.

 

Комітет з питань культури і духовності, обговоривши інформацію стосовно пропозицій змін до Регламенту Верховної Ради України (згідно з Рекомендаціями щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України) в и р і ш и в:

 

1.     Ухвалити згадане Рішення.

2.     Направити Рішення Голові Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.




Голова Комітету                                                 М. КНЯЖИЦЬКИЙ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“8 скликання”

31 травня 2018 16:32
10 листопада 2017 18:46
08 листопада 2017 13:24
10 жовтня 2017 16:57
04 серпня 2016 15:58
13 липня 2016 19:00
20 квітня 2016 14:00
25 листопада 2015 16:18
25 листопада 2015 13:20
14 липня 2015 13:35