Про проект Закону про забезпечення доступу до надбань культури і мистецтва

та протидії їх комерціалізації

 

(реєстр. № 1052 від 12.12.2012р.)

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності розглянув на своєму засіданні 20 листопада 2013 року (протокол №19) проект Закону про забезпечення доступу до надбань культури і мистецтва  та протидії їх комерціалізації (реєстр. №1052), внесений народними депутатами України П.Симоненком, О.Голубом, О.Михайленко, О.Боритою.

Як зазначено у Пояснювальній записці, законопроект розроблений з метою встановлення правових гарантій забезпечення доступу до надбань культури і мистецтва та запобігання перепрофілюванню та відчуженню об'єктів культурного призначення, які становлять значну культурну цінність для українського суспільства.

Під час обговорення народні депутати – члени Комітету висловили низку зауважень щодо предмету правового регулювання законопроекту та доцільності його прийняття. 

Слід зазначити, що частина положень  законопроекту дублює норми Конституції та чинних законів України, які регулюють відносини, пов’язані  з діяльністю у сфері культури, охорони культурної спадщини, музейної, архівної, бібліотечної справи тощо.

Крім того, у матеріалах до законопроекту відсутні належні фінансово-економічні обґрунтування реальних можливостей державного та місцевих бюджетів щодо забезпечення здійснення масового викупу у державну та комунальну власність об’єктів культурного призначення, їхнього подальшого збереження, утримання та функціонування.

Підтримуючи ідею необхідності посилення підтримки культури з боку держави, члени Комітету зауважили, що питання, порушені у запропонованому законопроекту, доцільно вирішити шляхом внесення відповідних змін до чинних законів України.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України (№16/3-163/1052 від 11.02.2013) законопроект за результатами розгляду в першому читанні доцільно відхилити.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку (лист №04-14/8-348 від 11.03.2013) зазначає, що реалізація норм поданого законопроекту матиме вплив на показники бюджету (збільшить видатки державного і місцевих бюджетів).

Міністерство культури України, висловивши зауваження концептуального та техніко-юридичного характеру, вважає прийняття законопроекту недоцільним.

За наслідками розгляду Комітет з питань культури і духовності  ухвалив рішення рекомендувати Верховній Ради України проект Закону про забезпечення доступу до надбань культури і мистецтва та протидії їх комерціалізації (реєстр. №1052) відхилити.

Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету Мартинюка Леонтія Святославовича.

 

 

Голова Комітету                                                    В. КИРИЛЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку