Матеріали засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від 30 квітня 2020 року

Опубліковано 29 квітня 2020, о 08:00

 Комітет 

 30 квітня 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Члени Комітету розглянули законопроекти «Про перегляд висновку Комітету до проекту «Закону про медіа» (р. № 2693) і проекту Закону «Про медіа в Україні» (р. № 2693-1), а також проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти» (р. № 2362).
 «Першим пунктом є принциповий закон про медіа. Нагадаю, що ми його уже розглядали. За цей час проведено багато робочих зустрічей з представниками індустрій. Ми збирали зауваження стосовно закону, провели консультації з Радою Європи. Суть законопроекту на 70-80% схвально оцінюють експерти. Ми отримали надзвичайно велику кількість пропозицій. Значна частина з них є, на наш погляд, достатньо слушними. Особливо те, що стосується регуляції платформ загального доступу – онлайн медіа», - зазначив Голова Комітету Олександр Ткаченко.

Голова Комітету запропонував переглянути, затвердити новий висновок Комітету та направити законопроект на повторне перше читання, щоб не відмовлятися від проекту й обговорити усі пропозиції, які отримали. За словами Олександра Ткаченка, це дозволить синхронізувати зміни у регуляції онлайн медіа з європейськими колегами, які зараз приступають до розробки таких законопроектів. Українські напрацювання уже зацікавили парламенти Литви, Латвії, Великобританії, Польщі.
Народні депутати підтримали ініціативу щодо винесення законопроектів «Про перегляд висновку Комітету до проекту Закону «Про медіа» (р. № 2693) і проекту Закону «Про медіа в Україні» (р. № 2693-1) на повторне перше читання.
Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти» (р. № 2362, н.д. М. Бужанський) вирішено направити на доопрацювання авторам, зважаючи на отриману експертизу Міністерства освіти і науки України.
Голова профільного підкомітету Тетяна Рябуха представила Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури розгляду судових справ, пов’язаних із захистом прав дітей (р. № 3206). За її словами, усиновлення відбувається виключно за рішенням суду, цьому передує збір великої кількості документів. Значну частину часу складає сам судовий процес. Основна мета – спрощення процедури розгляду судових справ, а саме скорочення строку розгляду таких справ. Ця ініціатива знайшла підтримку в Міністерства юстиції України, Міністерстві соціальної політики України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента з прав дитини. Законопроект прийнято за основу та в цілому.
Також народні депутати розглянули Проект Закону «Про акціонерні товариства» (р. № 2493, н.д. Р. Підласа та ін.), у якому є суттєва новела, що стосується діяльності НСТУ.
«Пропонується норма, яка передбачала зміни до закону про НСТУ аудиторські послуги (аудит) НСТУ можуть надавати не за рішенням Наглядової ради, а надавати сторонні організації. Це буде протирічити самостійності та незалежності НСТУ. Тому є пропозиція відхилити цю новелу. Ми звернемося з листом до профільного комітету, бо це суперечить статуту діяльності НСТУ», - зауважив Голова Комітету Олександр Ткаченко.
Також відхилено окремі новели Проекту Закону «Про електронні комунікації» (р. № 3014, н.д. О. Федієнко та ін.), які суперечать порядку видачі ліцензій провайдерам програмної послуги.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку