Матеріали засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від 7 листопада 2019 року

Опубліковано 07 листопада 2019, о 06:00

 Комітет 

 

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики  на засіданні Комітету 7 листопада розглянув проект Постанови «Про соціальне становище дітей та невідкладні заходи з удосконалення діяльності захисту прав дитини в Україні» (№1219).

Представляючи проект, його ініціатор, народний депутат Юрій Павленко повідомив: «Даний проект Постанови є спробою детального аналізу, що відбувається у дитячій політиці в Україні».

Член Комітету також поінформував, що проаналізував становище найбільш уразливих категорій дітей і, на його думку: «Основна проблема полягає у тому, що дії органів влади у цій сфері досить розбалансовані, а становище дитини завжди є інтегрованим показником соціально-економічної ситуації».                                                                                                                              

Зараз проводяться реформи у різних сферах без врахування прав дитини та їх пріоритетності і це породило ряд проблем із якими стикається кожна із категорій дітей, сказав Юрій Павленко.

На основі проведеного аналізу, пропонується затвердити комплекс заходів на поліпшення становища українських дітей та удосконалення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади із питань забезпечення та дотримання прав дитини в Україні.

«Місцеві і центральні органи влади мають визначити і побачити питання захисту прав дітей як пріоритет своєї діяльності», - сказав ініціатор законодавчого акту. Він також наголосив: «Всі міністерства мають крутитися навколо дитини, забезпечуючи її потреби, а не навпаки».

Комітет ухвалив рішення взяти проект Постанови у роботу, провести у другій декаді грудня комітетські слухання, за підсумками яких напрацювати інтегрований документ і подати від Комітету.

Також прозвучала пропозиція запланувати на наступний рік проведення парламентських слухань з метою моніторингу соціального становища дітей в Україні.

Комітет розглянув на засіданні проект Постанови «Про внесення змін до Додатку до Постанови Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання" щодо предметів відання» (№2292).

Проект представив член Комітету з питань правової політики народний депутат Сергій Вельможний. За його словами, документом пропонується передати питання, що регулюються Сімейним кодексом України із відання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до відання Комітету з питань правової політики.

Доповідач аргументував дану пропозицію тим, що питання Сімейного кодексу України майже ідентичні питанням, що регулюються відповідними нормами Цивільного кодексу України, який належить до відання Комітету з питань правової політики.

Під час обговорення даного проекту Постанови прозвучала пропозиція не тільки залишити питання Сімейного кодексу у віданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, а й передати у його відання питання Цивільного кодексу у частині, що регулюють сімейні відносини.

Дану пропозицію підтримав присутній на засіданні Комітету представник Міністерства соціальної політики.

За підсумками дискусії Комітет ухвалив рішення залишити у віданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики питання що регулюються Сімейним кодексом, а також доручив підготувати документ щодо передачі у відання Комітету питань Цивільного кодексу, що стосуються дітей та сім’ї.

Народні депутати обговорили проект Закону «Про внесення змін до статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації" щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування» (№2228), яким пропонується скоротити термін оприлюднення документів місцевої влади, які підлягають публічному обговоренню, з 20 робочих до 10 календарних днів, що, на думку автора законопроекту, дозволить підвищили ефективність роботи місцевої влади.

Після дискусії було ухвалено рішення допрацювати даний законопроект, уточнивши перелік документів, які мають підлягати публікації, а також, на скільки днів скоротити термін оприлюднення, і розглянути його на засіданні Комітету на наступному тижні.

Під час засідання Комітет підтримав рішення підкомітету у справах сім’ї та дитини про створення робочої групи з напрацювання законодавчих ініціатив, направлених на підвищення рівня соціальної підтримки сімей з дітьми. До групи загальною кількістю 15 осіб, увійшли народні депутати, працівники Апарату Верховної Ради, представники Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Уповноваженого Президента України у справах дитини, члени Громадської ради при Комітеті. Перше засідання робочої групи заплановано на 14 листопада 2019 року.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики прийняли рішення підтримати пропозицію Національної академії мистецтв України щодо внесення елемента нематеріальної культурної спадщини України – Української писанки – до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини та підготовки спільного українсько-естонського досьє для подальшої подачі для включення в перелік Світової спадщини ЮНЕСКО.

Народні депутати зауважили, що включення до переліку сприятиме популяризації даного виду мистецтва і України у світі.

На сьогоднішньому засіданні було прийнято рішення провести виїзне засідання Комітету на тему: «Про функціонування закладів культури в умовах децентралізації» у Волинській області 28-29 листопада 2019 року.

Згідно із затвердженою народними депутатами програмою, поїздку планується присвятити трьом питанням: мистецька освіта, музейництво та організація бібліотекарської справи в контексті децентралізації влади, а також підготовка до відзначення у 2021 році 150-річчя Лесі Українки. За підсумками виїзного засідання передбачається напрацювання ряду законодавчих ініціатив із вказаних питань.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко поінформував народних депутатів про нову ініціативу: презентацію базових принципових положень законів, що розробляються Комітетом.

Так, за його словами, на наступному засіданні Комітету, яке заплановане на середу, 13 листопада, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики Микита Потураєв представить основні положення майбутнього Закону про медіа.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку