Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності за період п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2016 року - січень 2017 року

Опубліковано 30 січня 2017, о 15:06

 Комітет 

 

Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності за період п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання



 

(вересень 2016 року – січень 2017 року)



 

Комітетом з питань культури і духовності за період п’ятої сесії верховної Ради України восьмого скликання було проведено 10 засідань, на яких розглянуто 50 питань.

За наслідками розгляду Верховною Радою під час п’ятої сесії прийнято 4 закони України, 3 з яких підписано Президентом України. 

У 2016 році Комітет приділяв значну увагу законодавчому розв’язанню питань, які стоять у сфері благодійної діяльності. Зокрема, Верховна Рада України прийняла підготовлений Комітетом Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень» (№ 1663-VII від  6 жовтня 2016 року). Законом запропоновано ефективний і дієвий засіб для збору коштів на благодійні цілі – благодійні телекомунікаційні повідомлення. Ними є ініційовані з кінцевого обладнання абонента голосові, текстові повідомлення, набір певного номера, використання сигналів тонового набору, які зафіксовані обладнанням оператора телекомунікацій на телефонний номер, виділений для збору коштів на цілі благодійної діяльності. Закон запроваджує механізми для здійснення благодійних телекомунікаційних повідомлень, які є корисними як для благодійників і благодійних організацій, так і для операторів телекомунікацій. 

22 вересня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Метою ухвалення законопроекту є створення більш сприятливих умов для виробництва кінопродукції та розвитку галузі кінематографії в цілому.

Запропоновані законопроектом новели мають створити ефективну систему державного протекціонізму у сфері кінематографії та призвести до:

- збільшення обсягу вироблених в Україні фільмів, в тому числі національних фільмів та їх трансляції на телеканалах України;

- збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%;

- збільшення частки українських фільмів та серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів у 3 рази;

- розвитку сучасної інфраструктури для виробництва та розповсюдження кіно і серіалів з метою створення конкурентоздатного, у тому числі і на зовнішніх ринках, українського продукту, а також для залучення іноземних виробників контенту;

- залучення інвестицій та розвитку інфраструктури кіновиробництва;

- посилення захисту інтелектуальної власності та боротьби з піратством у відповідній сфері;

- збільшення кількості робочих місць та податкових надходжень до бюджету - як за рахунок власне галузі кіновиробництва, так і за рахунок усіх суміжних галузей (туризм, сфера послуг, театральна сфера, освіта, реклама, тощо);

- позиціонування України у світі як сучасної цивілізованої країни і популярного туристичного напрямку.

17 листопада 2016 року Президент України повернув Закон до Верховної Ради України на доопрацювання з метою приведення його положень у відповідність із вимогами Конституції України, Бюджетного кодексу України, узгодження з нормами інших законодавчих актів. 3 грудня 2016 року відбулася зустріч Президента України з Головою Комітету з питань культури і духовності, Міністром культури України, головою Державного агентства України з питань кіно,  кіно - і телепродюсерами, на якій вироблено узгоджену позицію щодо подальшого розгляду Закону. Наразі Комітет чекає на конкретні пропозиції від Адміністрації Президента, спрямовані на вдосконалення відповідного Закону.

6 жовтня 2016 року Верховною Радою України схвалено Закон України «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» (№1657-VIII). Метою пропонованих змін є усунення суперечностей щодо зобов’язання припинення безстрокових трудових договорів з керівниками та професійними творчими працівниками державних і комунальних закладів культури.

6 жовтня 2016 року Верховною Радою України схвалено Закон України «Про внесення змін до пункту 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері» (№1656-VIII). Метою пропонованих змін є удосконалення механізму створення Українського інституту книги.

Окрему увагу Комітет приділяв ювілеям вищих навчальних закладів. Такими постановами Верховної Ради України є:

«Про відзначення 200-річчя з часу заснування Національного університету «Львівська політехніка» № 1697-VIII від 20 жовтня 2016 року,

«Про відзначення 200-річчя з часу заснування Львівського торговельно-економічного університету» № 1698-VIII від 20 жовтня 2016 року,

«Про відзначення 200-річчя з дня заснування Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва» № 1699-VIII від 20 жовтня 2016 року.

Узагальненням ювілеїв видатних осіб і пам‘ятних дат історії для забезпечення належного їх відзначення на загальнодержавному рівні у 2017 році стала Постанова Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2017 році» (№ 1807-VIII від 22 грудня 2016 року). Зазначений нормативно-правовий акт розроблений Комітетом для систематизації заходів державних органів з відзначення ювілеїв видатних осіб та річниць визначних подій історії України, створення умов для проведення меморіальних просвітницьких і культурних заходів у 2017 році.

Комітет готував окремі нормативно-правові акти, пов’язані з міжнародним визнанням Голодомору. Зокрема, Комітет, як головний з опрацювання, підготував Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до держав-партнерів щодо визнання Голодомору 1932 - 1933 років в Україні злочином геноциду українського народу» (№ 1777-VIII від 7 грудня 2016 року).

27 вересня відбулися парламентські слухання «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність», які мали значний резонанс в Україні. На слуханнях виступили такі легендарні постаті, як академік Національної академії наук України, Герой України, автор знаменитого виступу у Бабиному Яру 29 вересня 1966 року Іван Дзюба, та праведниця Бабиного Яру, голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація праведників народів світу і Бабиного Яру» Софія Ярова. У якості почесних гостей у слуханнях взяли участь Президент України Петро Порошенко, Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 16 листопада 2016 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» (№ 1744-VIII). За результатами слухань готується до друку збірка відповідних матеріалів.

У жовтні 2016 року Підкомітет з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій провів робочу групу з підготовки проекту Закону щодо впровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових і правоохоронних органах. У цій групі прийняли участь народні депутати України, представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, міністерств і відомств, Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, Інститут релігійної свободи.

На підставі статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет неодноразово надавав роз’яснення з питань застосування деяких статей Закону України «Про культуру» в частині організації та проведення конкурсу на посади керівників державних та комунальних закладів культури на запити державних органів, установ та організацій, зокрема Державного управління справами та органів місцевого самоврядування.

У листопаді 2016 року Комітет з питань культури і духовності спільно з Українським центром культурних досліджень Міністерства культури України провели круглий стіл на тему: «Культурна політика в умовах децентралізації: європейський досвід та українські реалії». Серед учасників круглого столу – Представництво ЄС в Україні, Посольство Литовської Республіки, Французький інститут, експерти Програми ЄС та Східного партнерства «Культура і креативність», Моніторингової групи ЄС, представники центральних органів виконавчої влади України та органів місцевого самоврядування, Інститут культурології Національної академії мистецтв України, Інститут стратегічних досліджень, Громадська рада при Комітеті з питань культури і духовності, інші громадські організації та експерти.

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно з Центром Разумкова 14 грудня 2016 року провели Міжнародний круглий стіл на тему: «Гібридна» війна Росії – виклик і загроза для Європи». У цьому заході взяли участь представники дипломатичних представництв і міжнародних організацій, міністерств і відомств, міжнародних благодійних організацій, ЗМІ, експерти тощо. Виступаючі акцентували на важливості створення правового поля для ефективної протидії «гібридній» війні, зокрема в інформаційно-культурній сфері.

25 січня 2017 року відбулася презентація та обговорення проекту Національного звіту про результати збору і визначення індикаторів впливу культури на соціально-економічний розвиток в Україні. В рамках Програми Європейського Союзу та Східного партнерства «Культура і креативність» у партнерстві з Українським центром культурних досліджень Міністерства культури України та громадською організацією «Демократія через культуру», за участі та підтримки Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності здійснює розробку та впровадження системи індикаторів впливу культури на соціально-економічний розвиток, відповідно до системи індикаторів ЮНЕСКО (CDIS).

Запровадження культурних індикаторів, що відповідають світовим стандартам, є кроком до реалізації стратегічних завдань розвитку культури в Україні, забезпечує важливі інструменти для формулювання, реалізації та моніторингу культурної політики, дозволяє поставити культуру та мистецтво в центр державних інтересів, зробивши її присутньою в планах різних міністерств і відомств та міжміністерських (урядових) програмах.

З цією метою було проведено збір та аналіз різноманітних показників, пов'язаних з культурною діяльністю, що стосуються сфери економіки, суспільної участі, законодавства та управління, освіти, культурної спадщини, гендерної рівності, комунікації.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький 17 листопада 2016 року провів офіційну зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєкло. Зустріч відбулася у рамках обговорення пропозицій до формування плану заходів на 2017 рік за трьома основними напрямками - політичним, економічним і культурно-гуманітарним. Наступним етапом спільної роботи народних депутатів та Посольства Республіки Польща є опрацювання, внесення та розгляд конкретних пропозицій співпраці.

25 листопада 2016 року у Комітеті відбулася зустріч у рамках об’єднаного візиту Моніторингової місії Ради Європи (ECRI, FCNM та ECRML) до України з питань захисту прав національних меншин у гуманітарній сфері. Обговорювалися питання реалізації в Україні Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та необхідності внесення змін до Закону про її ратифікацію з метою удосконалення правового режиму захисту регіональних та міноритарних мов, забезпечення розвитку культур національних меншин та державного фінансового сприяння заходів, спрямованих на задоволення мовних та культурних потреб національних меншин, динаміки розвитку міжконфесійних відносин. Представники Моніторингової місії Ради Європи отримали чіткі запевнення в тому, що удосконалення законодавства, зокрема у сфері мовної політики, завжди відбуватиметься з дотриманням європейських стандартів та зобов’язань України за міжнародними договорами, що є частиною українського законодавства.

У грудні 2016 року грудня Заступник Голови Комітету з питань культури і духовності  Віктор Єленський зустрівся з керівниками Світового і національних Біблійних товариств. Учасники зустрічі обговорили реальні кроки Верховної Ради України VIII скликання, спрямовані на забезпечення свободи совісті  громадянам України, надання їм можливостей для гідного виразу своїх релігійних почуттів, а Церквам і релігійним організаціям країни – сприятливих умов для реалізації власної сутнісної місії.

Комітет з питань культури і духовності станом на 17.01.2017 року визначено головним з попереднього розгляду та опрацювання 69 законопроектів.

На виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» № 2939-VI від 13.01.2011 підготовлено відповіді на запити на інформацію громадян, а також інформаційним агентствам та громадським організаціям.

Станом на січень 2017 року у Комітеті з питань культури і духовності розглянуто біля 1200 листів і звернень.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку